• Άρθρο μαθητή μας στην εφημερίδα Μακεδονία

          • Μηχανή παραγωγής χώματος χωρίς κομποστοποίηση, μία ιδέα του αριστούχου μαθητή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας

            Με οδηγό την τεχνολογία ο 17χρονος επίδοξος εφευρέτης Νίκος Νικόλοφ από τη Βέροια επιχειρεί, σε θεωρητική ακόμη βάση, να δημιουργήσει μία μηχανή παραγωγής χώματος από οργανικά απόβλητα, χωρίς κομποστοποίηση.

            Ευχόμαστε στον μαθητή μας τα όνειρα του να γίνουν πραγματικότητα


             

          • Βράβευση Μαθήτριας του Σχολείου μας

          • Η Ηλιάνα-Γεωργία Καλογήρου, απόφοιτη του σχολείου μας, του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, την περσινή σχολική χρονιά (2022-2023) αρίστευσε με απολυτήριο βαθμό 20, πρώτευσε μεταξύ των συμμαθητών της και με σύνολο μορίων 19.300 πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης (σειρά επιτυχίας 1). Για την επιτυχία της αυτή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 δέχτηκε τιμητική διάκριση στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχειρίσεως Περιουσίας Κληροδοτήματος Αναστασίου Κάππου.

             

            Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης απένειμε το βραβείο - αναμνηστικό και μια χρυσή λίρα στη μαθήτρια, που εκ μέρους της παρέλαβε η μητέρα της Νανά Γιαννοπούλου, φιλόλογος στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας.

             

            Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μαθήτριά του, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και την ευχή του: Ηλιάνα, πάντα με υγεία «είς Ἀνώτερα!».

          • Δελτίο Τύπου Σχολικοί Αγώνες

          • Η ομάδα μπάσκετ του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας της σχολικής σεζόν 2023-2024 αγωνίστηκε με την αντίστοιχη ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Βέροιας φέρνοντας νικηφόρο αποτέλεσμα με διαφορά 11 πόντων στο γήπεδο μπάσκετ του ΕΑΚ Μακροχωρίου, στις 01/02/2024. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι εξής:

            Σαλαμάνης Δημήτριος 

            Τριανταφυλλίδης Φάνης

            Κερεμίδης Νικόλαος

            Στεφάνου Κωνσταντίνος

            Μπεσίνας Νικόλαος

            Τζούρτζιας Νικόλαος

            Πουρλίδας Ηλίας

            Δάμτσιος Αλέξανδρος

            Δημήτρης Πέιος

          • Ενημέρωση υποψηφίων σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για τις Στρατιωτικές Σχολές ακαδημαϊκού έτους 2024-2025

          • Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr συντονιστικές οδηγίες ως προς την διεξαγωγή των προκαταρκτικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΣΕΙ – ΣΣΑΣ – ΣΑΝ – ΑΣΣΥ
            (https://geetha.mil.gr/syntonistikes-odigies-os-pros-tin-diexagogi-ton-prokatarktikon-exetaseonypopsifion-asei-assy/).

            Παρακαλούμε η ανακοίνωση αυτή να αποσταλεί στις οικείες Περιφέρειες προς ανάρτηση στον αντίστοιχο πίνακα ανακοινώσεων και να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Δ.Ε. και των Λυκείων, καθώς και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές. Εφιστούμε την προσοχή στους Διευθυντές των Λυκείων ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους σχετικά με τα ανωτέρω.

            Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
            ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΡΟΥ 

          • Συμμετέχουμε - Συνεργαζόμαστε - Συνυπάρχουμε

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Συμμετέχουμε - Συνεργαζόμαστε - Συνυπάρχουμε προστέθηκε στη γκαλερί

            Στο πλαίσιο της Σχολικής Διαμεσολάβησης και με πρωτοβουλία της κ. Τότσκα Αικατερίνης και της κ. Λιακοπούλου Ευσταθίας πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις τον Ιανουάριο του 2024 με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας πάνω σε θέματα ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης των εφήβων και διαχείρισης των συγκρούσεων.

            Συγκεκριμένα, στις 12 του μηνός έγινε δίωρη ενημέρωση ενός τμήματος της Β΄ Λυκείου από τον Σύλλογο Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί» με θέμα «Η απεμπλοκή από το ‘Τρίγωνο του Δράματος’ στις σχέσεις», κατά την οποία οι μαθητές /-τριες συζήτησαν με τις υπεύθυνες του προγράμματος, κ. Νιώπα Θεοδώρα, κοινωνική λειτουργό και κ. Πανταζή Μαρία, ψυχολόγο, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποφύγουν δυσχερείς καταστάσεις όπως την ενδοοικογενειακή βία, τον εκφοβισμό και τις εξαρτήσεις αλλά και το πώς μπορούν να συνδράμουν συμμαθητές και φίλους που αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες. Στο σεμινάριο αυτό ανέπτυξαν μέσα από διάλογο τους προβληματισμούς τους σχετικά με αυτά τα θέματα και αναζήτησαν με τη βοήθεια των ειδικών, δρόμους Απεμπλοκής από το Δράμα, που όπως αντιλήφθηκαν λαμβάνει χώρα και στην τοπική κοινωνία.

            Η δεύτερη δράση υλοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου και σε αυτή συμμετείχε η Α΄ τάξη. Για δύο διδακτικές ώρες διενεργήθηκε βιωματικό εργαστήριο από το  Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πρόσβαση» που εδρεύει στην πόλη μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Γεώργου Σοφίας, κοινωνιολόγου και της κ. Κυράνου Κατερίνας, κοινωνικής λειτουργού, με θέμα τη «Διαχείριση Συγκρούσεων». Οι μαθητές/-τριες, αφού αναπτύχθηκε κλίμα αλληλοαποδοχής μέσα από βιωματικές ασκήσεις, εργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να αναστοχαστούν τις αντιδράσεις τους μπροστά σε συγκρουσιακές καταστάσεις  και επεδίωξαν να βρουν τους κατάλληλους τρόπους διαχείρισης τέτοιων περιστάσεων σε υποθετικά σενάρια, υπό την εμψύχωση των ειδικών. Παρουσίασαν δε τα συμπεράσματά τους η μία ομάδα στην άλλη, ώστε να γίνει διάχυση των καλών πρακτικών.

            Πιστεύουμε πως όλοι βγήκαμε κερδισμένοι από αυτές τις επαφές, καθώς τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις συνέπειες της βίας, σε όποια μορφή κι αν αυτή εκδηλώνεται και μπήκαν στη διαδικασία όχι μόνο να την απορρίψουν θεωρητικά, αλλά και να την καταπολεμήσουν ενεργά γνωρίζοντας και δοκιμάζοντας στην πράξη αποτελεσματικές πρακτικές.

            Γι’ αυτό και ευχαριστούμε θερμά τους κοινωνικούς θεσμούς της πόλης μας που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που κάνει εδώ και πολλά χρόνια η σχολική μας κοινότητα.

          • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟ 2024

          • Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος: www.hcg.gr η προκήρυξη διαγωνισμού εισαγωγής ιδιωτών στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

            Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης και υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τις ημερομηνίες υποβολής τους και τις απαιτούμενες διαδικασίες.

            Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσοι/ες έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν να εισαχθούν στις παραγωγικές Σχολές του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., συμπληρώνουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό εισαγωγής στην Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή / και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το διαγωνισμό, τις ημερομηνίες από 01/02/2024 ημέρα Πέμπτη έως και 14/02/2024 ημέρα Τετάρτη.

            Μετά την 14/02/2024 δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής. 

          • Εκπαιδευτική εκδρομή στο Σέλι

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Εκπαιδευτική εκδρομή στο Σέλι προστέθηκε στη γκαλερί

            Την Τετάρτη 24-1-2024 το 5ο ΓΕΛ Βέροιας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Σέλι στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, προκειμένου οι μαθητές της Β Λυκείου να γνωρίσουν   το σπορ της χιονοδρομίας!         

            Οι μαθητές με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών  είχαν μια καταπληκτική εμπειρία!  Οι εντυπώσεις  ήταν θετικές και η επιθυμία για επανάληψη της δράσης  καθολική!

          • «Διαβίβαση Πρόσκλησης-Επιλογής-Κατανομής Στρατιωτικού Προσωπικού (Κατάθεση Δελτίου Απογραφής γεννηθέντων το έτος 2006

          • Σε συνέχεια των σχετικών (1) και (3) εγγράφων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με θέμα «Προσέλκυση-Επιλογή-Κατανομή Στρατεύσιμου Προσωπικού (Κατάθεση Δελτίου Απογραφής γεννηθέντων το έτος 2005)» και του σχετικού (2) εγγράφου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, η ηλεκτρονική κατάθεση Δελτίου Απογραφής από τους στρατεύσιμους της κλάσης 2027 (γεννημένοι το έτος 2006) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024 (από τις 02 Ιανουαρίου 2024 έως και τις 31 Μαρτίου 2024), μέσω της ιστοσελίδας του Νομικού Σώματος (www.stratologia.gr), προϋποθέτει την προηγούμενη έκδοση από μέρους τους Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και κωδικών πρόσβασης στο taxisnet.

            ΘΕΜΑ: «Κατάθεση Δελτίου Απογραφής Στρατεύσιμων Κλάσης 2027» «

            Όσοι άρρενες στρατεύσιμοι κλάσεως 2027 (γεννηθέντες το 2006) επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά από 2-1-2024 έως 31-3-2024, Δελτίο Απογραφής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr», είναι απαραίτητο να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet».

          • Αποστολή μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας σε σχολείο της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

          •        Ομάδα μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας επισκέφθηκε την πόλη Τρίερ της Γερμανίας, πόλης του ομοσπονδιακού κρατιδίου Rheinland-Pfalz, και συγκεκριμένα το σχολείο Max-Planck Gymnasium από τις από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Μετέβησαν 8 μαθητές/-τριες και 4 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συνεργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κινητικότητας με τους Γερμανούς συμμαθητές τους σε δραστηριότητες με θέμα την Συμπερίληψη, τις Γλώσσες και την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

                      Οι μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων που είχαν οργανωθεί από το συνεργαζόμενο σχολείο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος· αντάλλαξαν πληροφορίες για τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους, γνώρισαν το πλούσιο παρελθόν και παρόν της παλαιότερης γερμανικής πόλης της Γερμανίας περιδιαβαίνοντας στους δρόμους και τις πλατείες της, φωτογράφισαν τη διαφορετικότητά της, συγκέντρωσαν το φωτογραφικό υλικό το οποίο επεξεργάστηκαν με ψηφιακά εργαλεία και παρουσίασαν στην ολομέλεια, παρακολούθησαν μαθήματα σε ένα διαφορετικό πολυπολιτισμικό σχολείο· ταξίδεψαν και ξεναγήθηκαν στο γειτονικό Λουξεμβούργο, έδρα των διοικητικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν 3.200 μαθητές και η διδασκαλία διεξάγεται σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα αγγλικά.

                     Την τελευταία μέρα της κινητικότητας οι αποστολές απόλαυσαν την περίφημη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και ήρθαν σε επαφή με την γερμανική κουλτούρα και τα γερμανικά έθιμα.

                     Η αποστολή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, αποτελείτο από τους μαθητές: Αθανασιάδη Σάκη, Κουτόβα Νίκο, Τσέου Τριανταφυλλιά, Βρέτο Χριστίνα, Τσόλοβα Ειρήνη, Μουταφίδη Μιχάλη, Ταρασίδου Ειρήνη, Χειμώνα Σωτήρη και τους συνοδούς καθηγητές: Καραφυλλίδη Απόστολο, διευθυντή του σχολείου, Ασικίδη Μιχάλη, Θυμιοπούλου Χριστίνα και Καραγιάννη Φράγκα.

                      Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

              

          • Από τη “σκιά” στη γνώση - Συνεργασία 5ου ΓΕΛ Βέροιας με Ιταλικό σχολείο - διάδοση καλών πρακτικών

          •           Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας μετά από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ λειτούργησε για πρώτη φορά ως οργανισμός υποδοχής και επιμόρφωσης προσφέροντας μαθησιακές εμπειρίες σε εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα από τις 20 έως 25 Νοεμβρίου υποδέχθηκε και φιλοξένησε δύο Ιταλίδες εκπαιδευτικούς για επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (Job Shadowing) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Galilei In Europe 2” 2022-1-IT02-KA122-SCH-000078797 του δικού τους σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί Elisa Agosti και Elisa Casali, καθηγήτριες Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Istituto Tecnico-Liceo Scientifico GALILEO GALILEI  της πόλης Crema (Λομβαρδία, Β. Ιταλία) βρέθηκαν στο σχολείο μας για μία εβδομάδα, μπήκαν στις τάξεις μας και παρακολούθησαν κάποια μαθήματα του κανονικού προγράμματος του σχολείου αλλά κυρίως μαθήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας με τρόπο που θα ήταν επωφελής και γόνιμος για τις φιλοξενούμενες εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί του σχολείου, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρησιμοποίησαν διδακτικό υλικό κατάλληλο για τις ανάγκες επιμόρφωσης των Ιταλίδων εκπαιδευτικών και εφάρμοσαν σχέδια διδασκαλίας μέσα στην τάξη με τους μαθητές τους, διδάσκοντας μαθήματά τους στην Αγγλική γλώσσα. Αναλυτικά οι διδακτικές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από το σχολείο και τις οποίες παρακολούθησαν οι Ιταλίδες εκπαιδευτικοί αφορούσαν 

            • Digital Citizenship: Disinformation and Misinformation- From Theory to Awareness and Action (3 διδακτικές ώρες, B Λυκείου) Γιαννάκη Έλενα, Αγγλικής Γλώσσας
            • Vincent van Gogh: Art creation and Mental Health issues (2 διδακτικές ώρες Α΄ Λυκείου) Γιαννάκη Έλενα, Αγγλικής Γλώσσας
            • Λατινική γλώσσα και γραμματεία  (2 διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Αξούριστου Χάρη, Φιλόλογος.
            • Hour of code workshop : teaching visual programming_Students as content creators (2 διδακτικές ώρες, B Λυκείου) Μαργαριτόπουλος Θωμάς, Καθηγητής Πληροφορικής
            • Immigrants and Refugees: Approaching their different aspects through the movie “Νύφες” and the documentary “4.1miles” (2 διδακτικές ώρες, Α Λυκείου) Μοσχόπουλος Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών.
            • Universal Declaration of Human Rights, U.N. (2 διδακτικές ώρες Α Λυκείου) Μοσχόπουλος Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών.
            • Citizenship and Modern Greek Language 1) Experiential Activity: "One Step Forward." and 2) "You and Me Together": Amnesty International program (group activity) (2 διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Λιακοπούλου Έφη, Φιλόλογος.
            • Citizenship and Modern Greek Language 1) Democracy: a. Sense of sociality, b. The role of art and 2) Democracy – scientific article – research findings, diverse text, poem (2  διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Λιακοπούλου Έφη, Φιλόλογος.

            Το υλικό των παραπάνω διδακτικών εφαρμογών είναι αναρτημένο στην ψηφιακή πλατφόρμα padlet, ο σύνδεσμος της οποίας είναι διαθέσιμος στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης eduPage του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας.

            Το πρόγραμμα επιτόπιας παρακολούθησης μαθημάτων των εκπαιδευτικών από την Ιταλία συμπεριλάμβανε και διδακτική επίσκεψη με τους μαθητές των τμημάτων των Ανθρωπιστικών σπουδών της Γ Λυκείου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της δράσης “Η Ιστορία αλλιώς”. Η δράση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Καραγιάννη Φράγκα και Τότσκα Κατερίνα και στη διάρκεια της επίσκεψης οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν εμπεριστατωμένα για την έκθεση  «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής» από τον  κ. Κωνσταντίνο Κουρούδη.

            Οι μαθητές του σχολείου αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη δεκτικότητα τη διαδικασία αυτή και συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία στις επιμέρους δραστηριότητες των μαθημάτων, πράγμα που επισημάνθηκε εμφατικά από τις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς.

            #IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation

          • Οι μαθητές απενοχοποιούν την Αναπηρία

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Οι μαθητές απενοχοποιούν την Αναπηρία προστέθηκε στη γκαλερί

            Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου) το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας πραγματοποίησε δύο βιωματικές δράσεις. Η πρώτη έλαβε χώρα τη Δευτέρα 4/12/2023 στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου η Γ΄ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήριο με τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργίου, καθηγητή του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κ. Ελένη Ξαΐδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ, με θέμα: "Η τυραννία της φυσιολογικότητας και άλλες καθημερινές μυθολογίες αναπηρίας".

            Σε αυτό οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικό με το θέμα οπτικοακουστικό υλικό, κατέθεσαν γραπτώς τα ερωτήματα που τους γεννήθηκαν από αυτό και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση. Μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε με τους ειδικούς έγινε φανερό πως η Αναπηρία είναι δίπλα μας και δεν δικαιολογείται η όποια φοβική ή απορριπτική στάση απέναντί της. Η δεύτερη δράση προέβλεπε εφαρμογή στην τάξη εκπαιδευτικού υλικού, πάνω στο οποίο οι μαθητές καλούνταν να αντιδράσουν με ποικίλους τρόπους (Α΄ και Β΄ τάξη). Την επιμέλεια του υλικού και στις δύο δράσεις είχε η κ. Αθηνά Μπουζίνη, την οποία και ευχαριστούμε. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, που με την αμεσότητα και τις επιστημονικές τους γνώσεις πέτυχαν την αλληλεπίδραση με τους μαθητές και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της Αναπηρίας.

          • Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός - Επίσκεψη στην Εταιρεία μακεδονικών σπουδών

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός - Επίσκεψη στην Εταιρεία μακεδονικών σπουδών προστέθηκε στη γκαλερί

            Η ιστορία αλλιώς

            Οι μαθητές/-τριες των τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, Φράγκας Καραγιάννη και Κατερίνας Τότσκα, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη και περιηγήθηκαν στην Έκθεση Χαρτών με θέμα την Σμύρνη. Η έκθεση «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής» περιλαμβάνει 35 σπάνιους χάρτες των μικρασιατικών παραλίων από τον 12ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/-τριες να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την παρουσία του ελληνισμού στα μικρασιατικά παράλια. Η εγκάρδια υποδοχή της κ. Τρανίδου και η εμπεριστατωμένη ξενάγηση του κ. Κωνσταντίνου Κουρούδη ενθουσίασε τους μαθητές/-τριες. Μάλιστα, με θέρμη υποδέχτηκε τους μαθητές/-τριες και ο πρόεδρος της Εταιρείας, δρ. Βασίλειος Πάππας, ο οποίος ενθάρρυνε τα παιδιά να θεωρούν την βιβλιοθήκη «σπίτι τους». Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το δώρο του Προέδρου προς το σχολείο μας, τον επετειακό τόμο με τίτλο «80 χρόνια Ε.Μ.Σ., Χθες - Σήμερα - Αύριο». Η επίσκεψη στους χώρους της Ε.Μ.Σ. ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής της Πινακοθήκης της Εταιρείας με τίτλο «Ο Καλλιτέχνης στο Γίγνεσθαι της Πόλης», όπου τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον απόλαυσαν έργα Θεσσαλονικέων και Βορειοελλαδιτών καλλιτεχνών συζητώντας με τον επιμελητή της κ. Γιώργο Ρουσσέτη για τις τεχνοτροπίες των εκτιθέμενων έργων.

            Παρακολούθηση ημερίδας Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα «Τα Ένστολα Επαγγέλματα στο Μηχανογραφικό Δελτίο για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

            Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου, Δρ. Απόστολου Καραφυλλίδη, και της εκπαιδευτικού, Χριστίνας Θυμιοπούλου, παρακολούθησαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του Εμπορικού Ναυτικού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς ενημέρωσαν τους μαθητές και μαθήτριες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις αντίστοιχες σχολές μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για τις συνθήκες εργασίας και για τις προοπτικές εξέλιξης και απολαβών της εκάστοτε σχολής. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας προς τους ιθύνοντες της ημερίδας, οι οποίες απαντήθηκαν με προθυμία και με ποικίλες βιωματικές εμπειρίες από την επαγγελματική ζωή των ίδιων των ομιλητών.

          • Πρόσκληση σε διαδικτυακή ενημέρωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024

          • Καλημέρα σας,

            Σας υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024» την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30. Η θεματολογία της εκδήλωσης περιλαμβάνει την υποστήριξη των υποψηφίων σε θέματα διαχείρισης άγχους, τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης και την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 5%, καθώς και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών / Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

          • Διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και υγειονομικών εξετάσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έτους 2024

          • Σας ενημερώνουμε ότι η διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και υγειονομικών εξετάσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έτους 2024, προγραμματίζεται να διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2024.
            Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.
            Παρακαλούμε η ενημέρωση αυτή να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Δ.Ε. και των Λυκείων, καθώς και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.


            Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
            ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

          • Περιβαλλοντικές δράσεις

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Περιβαλλοντικές δράσεις προστέθηκε στη γκαλερί

            Την Κυριακή στις 19/11/2023 οι περιβαλλοντικες ομάδες του 5ου ΓΕ.Λ συναντήθηκαν στον χώρο του σχολείου.  

            Οι μαθητές απάντησαν πως αντιλαμβανονται οι ίδιοι την "κλιματική αλλαγή" και τις "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας " και πρότειναν μελλοντικές δράσεις των ομάδων.  Επίσης οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και προσδιοριστηκαν οι στόχοι των περιβαλλοντικων ομάδων για την φετινή χρονιά.