• Βράβευση ομάδας Βόλευ Μαθητριών

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Βράβευση ομάδας Βόλευ Μαθητριών προστέθηκε στη γκαλερί

            Βράβευση της ομάδας πετοσφαίρισης κοριτσιών

            Την Τετάρτη 15/05/2024 πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αθλητριών της ομάδας βόλεϊ του σχολείου μας για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πρωτάθλημα Λυκείων Ημαθίας.  Τα μετάλλια απονεμήθηκαν από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Αθ. Αλατζόγλου, ο οποίος συνεχάρη προσωπικά τις μαθήτριες εκφράζοντας τις θερμότερες ευχές του για πρόοδο τόσο στις σπουδές, όσο και στην κοινωνική τους ζωή. Αντίστοιχος  ήταν και ο έπαινος στον γυμναστή του σχολείου, κ. Κ. Πασχούλα, ο οποίος με τις άρτιες προπονήσεις και την πολύ καλή προετοιμασία συντέλεσε στην μεγάλη επιτυχία της ομάδας. Επιπλέον πρόσφερε αθλητική αγωγή στις μαθήτριες, φανερή στα πρόσωπά τους που χαίρονταν για τη δική τους νίκη και όχι για την ήττα του αντιπάλου. Ο κ. Αλατζόγλου επαίνεσε ιδιαίτερα αυτό το ήθος των αθλητριών καθώς και τη συμβολή τους στον αγώνα που δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Με την παρουσία του στο σχολείο μας ενθάρρυνε και τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες να υπηρετούν πάντοτε το εὖ ἀγωνίζεσθαι και γι΄ αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

            Την ομάδα πετοσφαίρισης αποτελούν οι μαθήτριες: Βέργου Θωμαή, Γκαϊτατζή Μαρία, Δεμερτζή Σοφία, Ιωακειμίδου Ελισάβετ, Καζεπίδου Εύα, Καπνά Ηλιάνα, Κολυμάνη Ευδοκία, Μαυρομιχάλη Ιωάννα, Μέτα Χριστίνα, Μπουρτζιόνα Αναστασία και Χατζηαθανασίου Άννα.

          • Δράσεις Erasmus+ 5ου ΓΕΛ Βέροιας

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Δράσεις Erasmus+ 5ου ΓΕΛ Βέροιας προστέθηκε στη γκαλερί

            ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

            Σε συνέχεια της υλοποίησης του Διαπιστευμένου σχεδίου του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, Erasmus+ Accredited project 2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767 που εκπονεί το σχολείο πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης που αφορούσαν την επιμόρφωση δύο εκπαιδευτικών. Η πρώτη αφορούσε τη μετάβαση του Διευθυντή του 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας Δρ. Καραφυλλίδη Απόστολου από τις 8 Απριλίου 2024 ως τις 13 Απριλίου στη Νίκαια, Γαλλία και τη συμμετοχή του σε διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων με θέμα “Digital Teaching Essentials: from A to Z”. Στη δεύτερη κινητικότητα η εκπαιδευτικός Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικών και Υποδιευθύντρια του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα “CLIL and PBL to Improve Student Engagement” από τις 24 ως τις 30 Μαρτίου 2024 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Ειδικότερα στην πρώτη κινητικότητα, αυτή της Νίκαιας στη Γαλλία, ο συμμετέχων εκπαιδευτικός, Δρ. Καραφυλλίδης Απόστολος, επιμορφώθηκε πάνω στην ολιστική κατανόηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή τους σε σύγχρονα περιβάλλοντα διδασκαλίας. Ταυτόχρονα τα επιμορφωτικά σεμινάρια του έδωσαν τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις ηθικές και ψυχολογικές διαστάσεις της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών και παράλληλα παρείχαν ολοκληρωμένη καθοδήγηση σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη.

            Όσον αφορά τη δεύτερη κινητικότητα, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αυτή εστίασε αφενός στη μεθοδολογία CLIL (Content and Language Integrated Learning) για τον σχεδιασμό μαθημάτων που ενσωματώνουν εκμάθηση διδακτικού περιεχομένου για συγκεκριμένο θέμα και δεξιότητες ξένων γλωσσών και αφετέρου στη Μάθηση μέσω σχεδιασμού Project (PBL: Project-Based Learning) που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του διδακτικού υλικού του προγράμματος σπουδών με καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Τα επιμορφωτικά μαθήματα και των δύο δράσεων, διάρκειας μίας εβδομάδας, διοργανώθηκαν από τους έμπειρους εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού Europass Teacher Academy και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες και τις ανάγκες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα η επαφή τους με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου και καλλιέργησε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.

            Έπειτα, μία εβδομάδα επιτόπιας παρακολούθησης μαθημάτων (Job shadowing) πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Ασικίδης Μιχαήλ, καθηγητής βιολογίας, Θυμιοπούλου Χριστίνα, καθηγήτρια Γερμανικών και Καραγιάννη Φράγκα, φιλόλογος, στο γαλλικό σχολείο Lycée Emile Combes στην πόλη Pons της επαρχίας του Bordeaux. Από την Δευτέρα 8 έως την Παρασκευή 12 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν μαθήματα στις τάξεις του γαλλικού σχολείου γνωρίζοντας το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και την γαλλική κουλτούρα· συμμετείχαν στην μαθησιακή διαδικασία και γνώρισαν τις μεθόδους διδασκαλίας, την επιλεγμένη κατά περίσταση χρήση των ψηφιακών μέσων κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τους τρόπους προσέγγισης της εφηβικής ηλικίας, την εφαρμογή της συμπερίληψης, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του γαλλικού σχολείου.

            Οι εκπαιδευτικοί συζητούσαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους συναδέλφους τους κατανοώντας τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των αποφάσεών τους, τους στόχους των μαθημάτων, το περιεχόμενο της ανατροφοδότησης που παρέχουν στους μαθητές/-τριες τους και αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών. Τέλος, την εβδομάδα 15/4/2024 έως 19/4/2024 δύο καθηγητές του σχολείου μας, η Λιακοπούλου Έφη, φιλόλογος και ο Μοσχόπουλος Τάσος, κοινωνιολόγος μετέβησαν στην πόλη Κρέμα της Ιταλίας για άλλη μία επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (Job Shadowing). Συγκεκριμένα έγιναν δεκτοί στο Istituto di Istruzione Superiore "G.GALILEI", όπου ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εμπειρικά την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, όπως η μέθοδος CLIL και η συμπερίληψη ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες.

            Οι δύο εκπαιδευτικοί παρατήρησαν τη διευρυμένη εφαρμογή της διαδικασίας των project, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, καθώς οι μαθητές αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν μια έρευνα ή μελέτη σε εύλογο χρονικό διάστημα και να παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα. Ανάλογες ήταν και οι συνθετικές εργασίες σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η βιολογία, η ανατομία και η χημεία. Παρακολούθησαν δε παράδειγμα ανεστραμμένης τάξης στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας και ιστορίας της τέχνης, όπου με αφόρμηση μία κινηματογραφική ταινία οι μαθητές προετοίμασαν το μάθημα. Διαπίστωσαν ότι η διδασκαλία της αγγλικής περνάει μέσα από βιωματικές διαδικασίες: την προσομοίωση συνεδρίασης της Συνέλευσης του ΟΗΕ (MUN), την πραγμάτευση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (AGENDA 2030), τη χρήση ανοιχτών αναλυτικών προγραμμάτων με τη συνδρομή Τεχνητής Νοημοσύνης.

            Οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν μέσα από αυτή την επίσκεψη να συγκρίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και να συζητήσουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του καθενός. Ως κοινός παρονομαστής ωστόσο επισημάνθηκε η επιδίωξη μιας πιο σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών, θα τους εμπνέει και θα τους ωθεί σε δημιουργικότητα και καινοτομία, διατηρώντας ταυτόχρονα ανθρωπιστικές αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η πολιτειότητα και η αλληλεγγύη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

          • Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κορδελιού και Βερτίσκου

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κορδελιού και Βερτίσκου προστέθηκε στη γκαλερί

            Στο πλαίσιο των δράσεων των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου μας, τα τμήματα Α1 και Α3 επισκέφτηκαν το ΚΕ.Π.Ε.Α. Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου την Τετάρτη 24 Απριλίου και παρακολούθησαν πρόγραμμα με θέμα την κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη και στον άνθρωπο· τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, Γιώργος Σλαφκίδης και Γιώργος Υφαντής, του Κέντρου με τρόπο εναλλακτικό και βιωματικό παρουσίασαν στους μαθητές/-τριες τα αίτια, τις συνέπειες και, κυρίως, τους τρόπους αντιμετώπισης των νέων συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

            Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της Περιβαλλοντικής Ομάδας Καραγιάννη Φράγκα, Ασικίδης Μιχάλης και Θυμιοπούλου Χριστίνα.

          • Ενημερωτική Δράση των μαθητών/-τριών του σχολείου μας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Ενημερωτική Δράση των μαθητών/-τριών του σχολείου μας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προστέθηκε στη γκαλερί

            Μια άκρως ενδιαφέρουσα και αναλυτική ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, τους θεσμούς της και τα σχετικά με μαθητές, φοιτητές και νέους Ευρωπαϊκά Προγράμματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές/-τριες του σχολείου μας και του 1ου και 2ου ΓΕ.Λ. Βέροιας στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας της πόλης μας, της εθελόντριας του Δήμου, Βαλδήρ Ιωάννας, και του Οργανισμού Europe Direct, Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 15 Μαΐου.

            Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας, Κ. Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Η. Τσιφλίδης, η Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ε. Ταϊπλιάδου, και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας, Κ. Γεωργιάδης και Γ. Κάκαρης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Αλατζόγλου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β. Δαβόρας και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Γρηγοριάδης. Η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct, Κ. Ρουμελιώτη, και η συνάδελφός της Σ. Γουργουρή στην παρουσίασή τους αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας κομβικά ορόσημά της, στις κοινές αξίες που αποδέχονται οι Ευρωπαίοι πολίτες παρά τη γλωσσική διαφορετικότητά τους και οι οποίες καταγράφονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.. Στη συνέχεια, περιέγραψε σύντομα και περιεκτικά τη λειτουργία βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., τις διακριτές αρμοδιότητες και τους συσχετισμούς τους με τις εθνικές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης πολιτικών που υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων Πολιτών, ενώ ενθάρρυνε τους μαθητές να διεκδικούν λόγο για το μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας χρήση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και της ψήφου τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους μαθητές ήταν οι πληροφορίες που έδωσε η κ. Ρουμελιώτη αναφορικά με τις χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. δυνατότητες-ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους που αφορούν σπουδές, εργασία, σχολικές ανταλλαγές, μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

            Οι μαθητές/- τριες της πόλης μας παρακολούθησαν με προσήλωση την παρουσίαση, μα περισσότερη προσοχή επέδειξαν στις δυνατότητες που τους δίνονται στη μαθητική και φοιτητική ζωή τους να απολαύσουν τις ευκαιρίες των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τους τρόπους υλοποίησης τους. Τους μαθητές /-τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Χ. Θυμιοπούλου και Φ. Καραγιάννη από το 5ο ΓΕ.Λ., οι Ν. Γιαννοπούλου και Α. Ζαφειρόπουλος από το 1ο ΓΕ.Λ. και η Μ. Δεδικούση από το 2ο ΓΕ.Λ..

          • Πρόσκληση σε διαδικτυακή ενημέρωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024


          • Προσκαλούμε τους γονείς/κηδεμόνες, τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης Λυκείου και τους/τις απόφοιτους όλων των τύπων Λυκείων, καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή ενημέρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 17.30 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

            Η ενημέρωση θα μεταδοθεί ζωντανά στους συνδέσμους www.webtv.kmaked.eu και Δράσεις ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας - YouTube, όπου θα παραμείνει αναρτημένη στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

            Τίτλος της διαδικτυακής συνάντησης είναι «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024» και σκοπός της είναι η ενημέρωση των υποψηφίων και όλων των εμπλεκόμενων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη διαδικασία των εξετάσεων, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

            Στο τέλος της ενημέρωσης θα υπάρχει η δυνατότητα διατύπωσης ερωτημάτων προς τους/τις εισηγητές/τριες μέσω του καναλιού YouTube της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.


            Ο Περιφερειακός Διευθυντής
            Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης
            Κεντρικής Μακεδονίας

            Αλέξανδρος Κόπτσης

             

          • Διάχυση του Προγράμματος «Το Τρίγωνο του Δράματος»

          • Διάχυση του Προγράμματος  «Το Τρίγωνο του Δράματος»

            από την Ιωάννα Κίρτσιου και Στέλλα Μαυρομιχάλη, μαθήτριες της Β΄ τάξης

            Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 το σύνολο των μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, ενημερώθηκαν για «το τρίγωνο του δράματος», την καταστροφική αλληλεπίδραση που μπορεί να συμβεί μεταξύ ανθρώπων σε μια σύγκρουση, όταν ο πρώτος έχει το ρόλο του Θύτη, ο δεύτερος του Θύματος και ο τρίτος του Σωτήρα.

            Οι μαθήτριες Ιωάννα Κίρτσιου και Στέλλα Μαυρομιχάλη, της Β1 τάξης, παρουσίασαν στους συμμαθητές/-τριες τους την εργασία τους πάνω στο θέμα, αφού πιο πριν είχαν παρακολουθήσει την ανάλογη ενημέρωση από τις υπεύθυνες του προγράμματος «Πρωτοβουλία για το Παιδί»  κ. Νιώπα Θεοδώρα, κοινωνική λειτουργό, και κ. Πανταζή Μαρία, ψυχολόγο.

            Μετά από παραδείγματα που παρουσίασαν η Ιωάννα και η Στέλλα, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να αφηγηθούν προσωπικά τους βιώματα και έτσι να γίνει εναργέστερη η δυνατότητα να αντιληφθούν το ρόλο τους σε μια σύγκρουση, να έρθουν στη θέση των πρωταγωνιστών μέσα από προσωπικές εμπειρίες και καταστάσεις και να προβληματιστούν για τους τρόπους που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν προκειμένου να διαχειριστούν εποικοδομητικά μια σύγκρουση.

             Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας ήταν ιδιαίτερα φιλικό για ακρόαση και διάλογο και η διδακτική ώρα κύλησε πολύ ευχάριστα και επιμορφωτικά.

            Συντάκτρια: η μαθήτρια Κίρτσιου Ιωάννα 

          • Graffiti για την Επιστήμη

          • Graffiti για την Επιστήμη

            Έπειτα από συνεννόηση με τον Διευθυντή, Δρ. Απόστολο Καραφυλλίδη, και την καθηγήτρια της χημείας του σχολείου μας, κ. Αικατερίνη Ραφτοπούλου, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γκράφιτι με θέμα την επιστήμη.

            Η θέση του βρίσκεται απέναντι από το εργαστήριο χημείας, δηλώνοντας πως σε αυτό το χώρο εκτιμάται η επιστήμη. Είναι η πρώτη μας απόπειρα για καλλιτεχνική δημιουργία  και γνωρίζουμε πως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Εξακολουθούμε όμως να πιστεύουμε πως προσθέτει μια ιδιαιτερότητα σε έναν - πιο πριν - άχρωμο και μουντό τοίχο, φτιάχνοντας την διάθεση μας κάθε φορά που το κοιτάμε...

            Από τις αρχές αυτής της χρονιάς αρχίσαμε να τρέφουμε ένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τέχνη. Δεν ξέρω τι μας παρακίνησε περισσότερο. Ίσως η ελεύθερη, δίχως λογοκρισία, δυνατότητα έκφρασης οποιουδήποτε πολίτη που άλλες φορές έχει κύριο στόχο την αισθητική αναβάθμιση ενός χώρου, άλλες τον προβληματισμό των πολιτών μέσω των κοινωνικο-πολιτικών μηνυμάτων που ενδεχομένως να κρύβει ενώ άλλες φόρες σηματοδοτεί την παρουσία ενός ατόμου ή μιας ομάδας, με την καλλιτεχνική χρήση ψευδώνυμων ή logo. Όποια και αν είναι η αιτία, με τις κατάλληλες δεξιότητες του καλλιτέχνη, το αποτέλεσμα συνήθως είναι θεαματικό.

            Ελπίζουμε αυτό το έργο να ωθήσει και άλλους συμμαθητές μας να εκτιμήσουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν τα δικά τους γκράφιτι, εκτονώνοντας την δημιουργικότητά τους και παράλληλα δίνοντας μια ξεχωριστή μορφή σε κάθε γκρίζο και ανεκμετάλλευτο τοίχο τόσο του σχολείου όσο και της πόλης.

            Συντάκτες και δημιουργοί: Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, Γ2 και Απόστολος Κασσιώτης, Γ2

          • Erasmus+ Dublin and Nice

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Dublin and Nice προστέθηκε στη γκαλερί

            ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΚΑ121: ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

            Σε συνέχεια της υλοποίησης του Διαπιστευμένου σχεδίου του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA121, πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης που αφορούσαν την επιμόρφωση δύο εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας.

            Η πρώτη δράση αφορούσε τη μετάβαση του Διευθυντή του 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας Δρ. Καραφυλλίδη Απόστολου από τις 8 Απριλίου 2024 ως τις 13 Απριλίου στη Νίκαια, Γαλλία. Ο Διευθυντής συμμετείχε σε διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων με θέμα “Digital Teaching Essentials: from A to Z”.

            Στη δεύτερη κινητικότητα η εκπαιδευτικός Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικών και Υποδιευθύντρια του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα “CLIL and PBL to Improve Student Engagement” από τις 24 ως τις 30 Μαρτίου 2024 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία.

            Ειδικότερα στην πρώτη κινητικότητα, αυτή της Νίκαιας στη Γαλλία, ο συμμετέχων εκπαιδευτικός, Δρ. Καραφυλλίδης Απόστολος, επιμορφώθηκε πάνω στην ολιστική κατανόηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή τους σε σύγχρονα περιβάλλοντα διδασκαλίας. Στη διάρκεια της εβδομάδας επιμόρφωσης ο εκπαιδευτικός συμμετείχε σε θεωρητικές συζητήσεις και πρακτικές δραστηριότητες που αφορούσαν μια ποικιλία ψηφιακών πλατφορμών, από τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως την επαυξημένη πραγματικότητα, μέσω των οποίων μπορεί να εμπλουτίσει τόσο τις διδακτικές πρακτικές του όσο και τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών/τριων του σχολείου. Επιπλέον το μάθημα του έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις ηθικές και ψυχολογικές διαστάσεις της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών, παρέχοντάς του ολοκληρωμένη καθοδήγηση σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη.

            Όσον αφορά τη δεύτερη κινητικότητα, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αυτή εστίασε αφενός στη μεθοδολογία CLIL (Content and Language Integrated Learning) για τον σχεδιασμό μαθημάτων που ενσωματώνουν εκμάθηση διδακτικού περιεχομένου για συγκεκριμένο θέμα και δεξιότητες ξένων γλωσσών και αφετέρου στη Μάθηση μέσω σχεδιασμού Project (PBL: Project-Based Learning) που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του διδακτικού υλικού του προγράμματος σπουδών με καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Η συμμετέχουσα εκπαιδευτικός, Γιαννάκη Ελένη, είχε τη δυνατότητα να μάθει τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο στρατηγικές διδασκαλίας και χρήσιμα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να προσφέρει ουσιαστικές και χρήσιμες μαθησιακές εμπειρίες στους μαθητές/τριες της. Παρέχοντας στους μαθητές/τριες της έναν απτό στόχο, προκειμένου να εργαστούν τόσο πάνω στη διδακτέα ύλη όσο και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, η εκπαιδευτικός ευελπιστεί να καταστήσει τη μάθηση πιο ουσιαστική και να μπορέσει να τους καθοδηγήσει στην απόκτηση δεξιοτήτων ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής σκέψης, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της γλωσσικής ευχέρειας.

            Τα επιμορφωτικά μαθήματα και των δύο δράσεων, διάρκειας μίας εβδομάδας, διοργανώθηκαν από τους έμπειρους εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού Europass Teacher Academy, ήταν πλούσια σε βιωματικές ασκήσεις και πρακτικές συμβουλές και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες και τις ανάγκες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης συνέβαλε στην επαγγελματική τους βελτίωση και στην απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και εμπειριών, προκειμένου να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των διδακτικών πρακτικών και στην οργάνωση περαιτέρω δράσεων. Ταυτόχρονα η επαφή τους με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου και καλλιέργησε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.

          • Erasmus+ Ιταλία

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Ιταλία προστέθηκε στη γκαλερί

            Μαθητεία σε ιταλικό σχολείο

            Την εβδομάδα 15/4/2024 έως 19/4/2024 δύο καθηγητές του σχολείου μας, η Λιακοπούλου Έφη, φιλόλογος και ο Μοσχόπουλος Τάσος, κοινωνιολόγος μετέβησαν στην πόλη Κρέμα της Ιταλίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (Job Shadowing) στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Accredited project 2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767 που εκπονεί το σχολείο. Συγκεκριμένα έγιναν δεκτοί στο Istituto di Istruzione Superiore "G.GALILEI", όπου ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εμπειρικά την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, όπως η μέθοδος CLIL και η συμπερίληψη ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες.

            Οι δύο εκπαιδευτικοί παρατήρησαν τη διευρυμένη εφαρμογή της διαδικασίας των project, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, καθώς οι μαθητές αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν μια έρευνα ή μελέτη σε εύλογο χρονικό διάστημα και να παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα. Μάλιστα οι δύο καθηγητές ανέλαβαν να αξιολογήσουν τους μαθητές πάνω σε αυτή τη βάση. Ανάλογες ήταν και οι συνθετικές εργασίες σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η βιολογία, η ανατομία και η χημεία. Παρακολούθησαν και παράδειγμα ανεστραμμένης τάξης στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας και ιστορίας της τέχνης, όπου με αφόρμηση μία κινηματογραφική ταινία οι μαθητές προετοίμασαν το μάθημα. Διαπίστωσαν ότι η διδασκαλία της αγγλικής περνάει μέσα από βιωματικές διαδικασίες: την προσομοίωση συνεδρίασης της Συνέλευσης του ΟΗΕ (MUN), την πραγμάτευση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (AGENDA 2030), τη χρήση ανοιχτών αναλυτικών προγραμμάτων με τη συνδρομή Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Ιταλίδα καθηγήτρια «I don’t want to teach English, I want to teach with English».

            Δεν λείπουν και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικούς και άλλους εμβληματικούς χώρους, όπως στο σπίτι του μεγάλου ποιητή Πετράρχη στην Άρκουα και στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας -στις οποίες έλαβαν μέρος και οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί- ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν εμπειρικά αυτά για τα οποία γίνεται λόγος στα ανθρωπιστικά μαθήματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο εξοπλισμός του ιταλικού σχολείου, ο οποίος περιλάμβανε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλους τους μαθητές, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες, πλήθος οργάνων στα εργαστήρια θετικών επιστημών καθώς και τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για μαθητές και διδάσκοντες. Για αυτόν τον εξοπλισμό ωστόσο και για τα διδακτικά τους εγχειρίδια συνεισφέρουν οικονομικά και οι οικογένειες των μαθητών.

            Οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν μέσα από αυτή την επίσκεψη να συγκρίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και να συζητήσουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του καθενός. Ως κοινός παρονομαστής ωστόσο επισημάνθηκε η επιδίωξη μιας πιο σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών, θα τους εμπνέει και θα τους ωθεί σε δημιουργικότητα και καινοτομία, διατηρώντας ταυτόχρονα ανθρωπιστικές αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η πολιτειότητα και η αλληλεγγύη.

            #IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation