Στο σχολείο JEAN BART της Δουνκέρκης φιλοξενήθηκαν 9 μαθητές και μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας όπου και συμμετείχαν σε ένα οργανωμένο από τους Γάλλους εκπαιδευτικούς και τους 30 μαθητές/-τριες σεμινάριο μαζί με 20 συμμαθητές/-τριές τους από την Ιταλία, από τα σχολεία Liceo Scientifico A. Nobel του Torre del Greco και 8° Istituto di Istruzione Superiore Statale M. F. Quintiliano των Συρακουσών. Για μια εβδομάδα, από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν σε μικτές ομάδες προκειμένου να κατακτήσουν τους στόχους του προγράμματος με άλλα λόγια τη βίωση του διαφορετικού, τη χρήση των ξένες γλωσσών -και περισσότερο των αγγλικών- και την ενίσχυση των ψηφιακών τους ικανοτήτων. Οι περίπου 60 μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών γρήγορα εξοικειώθηκαν με τους αλλοεθνείς συμμαθητές τους, προσηλώθηκαν στους στόχους των διαφορετικών κάθε φορά εργασιών, προβληματίστηκαν και εξέφρασαν την άποψή τους για θέματα επίκαιρα που απασχολούν τη γενιά τους.
Μετά την συμμετοχή σε παιχνίδια γνωριμίας στο σχολείο, τα οποία είχαν άρτια οργανωθεί από τους οικοδεσπότες, το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές και μαθήτριές μας συμμετείχαν σε μια εξερεύνηση της πόλης της Δουνκέρκης κατά τη διάρκεια της οποίας με ξεναγούς τους Γάλλους συμμαθητές τους ανακάλυψαν την ιστορία της πόλης απαντώντας παράλληλα σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την πόλη· ήταν μια πλούσια εμπειρία, καθώς οι ξεναγοί ήταν ντόπιοι μαθητές και μαθήτριες. Το ίδιο απόγευμα στο Communaute Urbaine of Dunkirk, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας της Δουνκέρκης, οι μαθητές/-τριες μας ενημερώθηκαν για το παρόν της πόλης και τις προσπάθειες των πολιτών της να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μαθητές/-τριες μας συμμετείχαν σε ένα debate μετά την παρακολούθηση της ταινίας Dark Waters -με θέμα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην περιβαλλοντική κρίση- εκφράζοντας τις απορίες τους, συζητώντας για τη δυνατότητα της βελτίωσης της κλιματικής κρίσης και στη συνέχεια συνεργάστηκαν προκειμένου να παράγουν logo, moto και αφίσες με θέμα την αναγκαιότητα της αλλαγής της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στη βιωσιμότητα μιας πόλης έγινε αισθητή στους μαθητές/-τριες μας με την παρακολούθηση της ιστορίας της πόλης στο Musée Maritime & Portuaire De Dunkerque, όπου και κατανόησαν τη συμβολή της θάλασσας στην ανάπτυξη της Δουνκέρκης και των κατοίκων της και ακολούθησαν τα χνάρια της ιστορίας της πόλης. Αυτή η ιστορία αφομοιώθηκε ακόμη περισσότερο με την επίσκεψη στο Museum Dunkerque 1940 Operation Dynamo, στο οποίο και παρακολούθησαν τα απομεινάρια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το περιβάλλον και η επίδρασή του στην ανθρώπινη σκέψη προβλημάτισε τους μαθητές/-τριές μας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης LAAC - Lieu d’Art et Action Contemporaine, αλλά και στον πολυχώρο Halle aux Sucres, ένας χώρος αφιερωμένος στις πολιτικές κατάκτησης μιας βιώσιμης πόλης· κατά τη διάρκεια των παραπάνω δραστηριοτήτων ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη οπτική της Τέχνης και συνεργάστηκαν στο εργαστήριο "Inhabiting Nature" προκειμένου να δημιουργήσουν έναν χάρτη, χρησιμοποιώντας σχέδιο και κολάζ, για να εφεύρουν ένα νέο περιβάλλον. Η σημαντικότερη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας ήταν η παρουσίαση των σχεδίων τους στο κοινό, μια εξαιρετική δοκιμή των δεξιοτήτων τους στην προφορά του δημόσιου λόγου στην αγγλική γλώσσα. Έτσι, οι μαθητές μας ακολούθησαν την ιστορία της περιοχής της Φλάνδρας με την περιδιάβαση στους δρόμους της Δουνκέρκης, της Lille, της βελγικής Brugge και των Βρυξελλών, έχοντας την ευκαιρία να μάθουν, αλλά κυρίως σκεφτούν για θέματα όπως ο πόλεμος, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η διαφορετικότητα, η αποδοχή και η απόρριψη, η επιτυχία και η αποτυχία.
Οι ποικίλες δραστηριότητες που ωθούσαν τους μαθητές/τριες άλλοτε να προσεγγίζουν το θέμα τους λογικά και με επιχειρήματα και άλλοτε να εκφράζουν τα συναισθήματα τους ενεργοποίησε πολύπλευρα τους μαθητές/-τριες μας προκαλώντας και προσκαλώντας τους να σκεφτούν και να αισθανθούν με τρόπο διαφορετικό. Χρησιμοποιώντας μπογιές, μαρκαδόρους, ψαλίδια, κόλλες και χαρτιά, αλλά και τις ψηφιακές τους δεξιότητες· συμμετείχαν σε παιχνίδια, παρακολούθησαν μαθήματα και διαλέξεις, αλλά και χόρεψαν, ακολούθησαν οδηγίες προκειμένου να πετύχουν τους διαφορετικούς κάθε φορά στόχους, αναζήτησαν λύσεις στα εμπόδια που ανέκυπταν, πρότειναν, προβληματίστηκαν, συμφώνησαν και διαφώνησαν παραθέτοντας τα επιχειρήματα τους, κατανόησαν τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά και την αξία της συλλογικής διεκδίκησης και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συνεχής χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια της επαφής και συνεργασίας με τους αλλοεθνείς συμμαθητές τους βοήθησε τους μαθητές και μαθήτριές μας, αφενός, να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τα αγγλικά τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, αφετέρου να αισθανθούν τη σημασία της γνώσης και χρήσης των ξένων γλωσσών προκειμένου να αποτελέσουν ενεργούς πολίτες του 21ου αιώνα. Παρατήρησαν τις διαφορετικές συνήθειες των Γάλλων και των Ιταλών συμμαθητών τους, αλλά και του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος, συνεργάστηκαν με μαθητές/-τριες διαφορετικούς, κατανόησαν την αξία της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης. Ήταν μια γεμάτη με νέες εμπειρίες εβδομάδα και σίγουρα ένα βηματάκι στην ωρίμανσή τους.
Στην αντιπροσωπεία του σχολείου μας συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου: Βασιλείου Ευαγγελία, Βρέτα Μαγδαληνή, Γερμάνης Αντώνιος-Λουκάς, Γιαννούλας Ιωάννης, Ευγενιάδου Ιουλία, Καγκελίδης Νικηφόρος, Λέκα Συλβάνα, Παπαγεωργοπούλου Μαρία Νικολέτα, Τσέγκου Αλεξάνδρα και οι εκπαιδευτικοί Ασικίδης Μιχαήλ, Θυμιοπούλου Χριστίνα και Καραγιάννη Φράγκα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ..