Συνεργασία με Πορτογαλικό σχολείο στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+
Στο πλαίσιο της Διαπίστευσης του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιήθηκε κινητικότητα 2 εκπαιδευτικών και 8 μαθητών/-τριιών στο σχολείο Escola Secundária Dr. Augusto César da Silva Ferreira στο Rio Maior της Πορτογαλίας. Κεντρικό θέμα της συνεργασίας αποτέλεσε η διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά των συνεργαζόμενων σχολείων, η συμπερίληψη, οι ψηφιακές δεξιότητες και η βελτίωση της χρήσης αγγλικής γλώσσας καθώς και η προσέγγιση της πορτογαλικής και της ιταλικής γλώσσας. Οι μαθητές μέσα από έναν συνδυασμό παρακολούθησης μαθημάτων, βιωματικών δράσεων και ομαδικών εργασιών ήρθαν σε επαφή με το πορτογαλικό εκπαιδευτικό σύστημα και βίωσαν τη διαφορετική κουλτούρα παρουσιάζοντας την τελευταία μέρα τα αποτελέσματα της κοινής στους δραστηριότητας: μια φωτογραφική έκθεση, ένα ψηφιακό λεξικό σε 9 διαφορετικές γλώσσες και ένα e-book.
Οι οργανωμένες από τους Πορτογάλους, τους Έλληνες και τους Ιταλούς εκπαιδευτικούς δραστηριότητες εναλλάσσονταν με δράσεις και εργασίες στο σχολείο αλλά και επισκέψεις σε τοπόσημα της πορτογαλικής κουλτούρας. Το αρχικό εγκάρδιο καλωσόρισμα από τους πορτογαλικές οικογένειες συνεχίστηκε από τη θερμή υποδοχή του διευθυντή του σχολείου· οι μαθητές/-τριες γνωρίστηκαν και εξοικειώθηκαν γρήγορα με τους αλλοεθνείς συμμαθητές/-τριές τους συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνωριμίας. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα ήδη ζεστό κλίμα παρουσίασαν τις πατρίδες, τις πόλεις και τα σχολεία τους, εργασίες που είχαν ήδη προετοιμαστεί σε προηγούμενο χρόνο· πολύ γρήγορα όλοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις συζητήσεις για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν των χωρών τους αιφνιδιάζοντας τους εκπαιδευτικούς με τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις τους.
Η γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη στα τοπικά ορυχεία αλατιού - ένα σπάνιο φαινόμενο εξόρυξης αλατιού από τα βουνά που περιτριγυρίζουν το Rio Maior. Η βόλτα στα ορυχεία Salinas έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να απολαύσουν την πορτογαλική φύση μέσα σε μία ανοιξιάτικη μέρα και να μάθουν για το ιδιαίτερο φαινόμενο. Η ιστορία και η ρωμαϊκή κληρονομιά του πορτογαλικού λαού αποκαλύφθηκαν στους μαθητές μας με μια ξενάγηση στη Villa Romana –μια ρωμαϊκή βίλα των ρωμαϊκών χρόνων– οι οποίοι σταδιακά συμπλήρωναν τις γνώσεις τους για το παρελθόν της μικρής και φιλόξενης πόλης του Rio Maior.
Οι γνώσεις μας για την πορτογαλική κουλτούρα ολοκληρώθηκε με μια σειρά από επισκέψεις σε τοπόσημα της πορτογαλικής κληρονομιάς από τα οποία πολλά είναι χαρακτηρισμένα από την Unesco ως Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς: Palácio de Sintra, μεσαιωνική βασιλική κατοικία του 15ου αιώνα· μοναστήρια των καθολικών μοναχών Mosteiro de Alcobaça - μοναστήρι σε πλήρως γοτθικό ρυθμό του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε τον 12ο αιώνα- και Mosteiro dos Jerónimos - μοναστήρι του τάγματος του Αγίου Ιερωνύμου, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, που μαρτυρούν την θρησκευτικό παρελθόν και τις επιδράσεις του στην πορτογαλική κουλτούρα· Castelo de Óbidos, μεσαιωνικό κάστρο της πορτογαλικής υπαίθρου· Πύργος του Belém και πόλη της Λισαβόνας με τα στενά σοκάκια της και τα διάσημα τραμ της, το κάστρο της του Αγίου Γεωργίου και την παραλία της στον ποταμό Τάγο.
Τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν από την πόλη Nazaré τη θέα του φουρτουνιασμένου Aτλαντικού Ωκεανού, τη θάλασσα που επισφράγισε το παρελθόν της πιο δυτικής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδρώντας φυσικά και στην ιστορία της Ευρώπης και συνεχίζει να επιδρά στη διαμόρφωση του παρόντος της.
Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό από όλα τα παραπάνω αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης των μαθητών/-τριών τις ημέρες που εργάστηκαν στο σχολείο. Οι μαθητές/-τριες συνεργάστηκαν σε ομάδες και με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών οργάνωσαν μια φωτογραφική έκθεση και δημιούργησαν ένα ebook, ενώ δημιούργησαν και ένα μικρό ψηφιακό λεξικό με λέξεις φράσεις στα αγγλικά, στις τρεις μητρικές γλώσσες των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών –πορτογαλικά, ελληνικά και ιταλικά– και σε 5 ακόμη γλώσσες μεταναστών μαθητών/-τριών του σχολείου. Άλλωστε, το Escola Secundária Dr. Augusto César da Silva Ferreira αποτελεί σχολείο υποδοχής μεταναστών, καθώς μαθητές/-τριες από 15 διαφορετικές εθνικότητες φοιτούν στο σχολείο παρακολουθώντας τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος και επενεργώντας στην κουλτούρα του σχολείου.
Έτσι, οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες βίωσαν τη συμπερίληψη στην πράξη καθώς σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συνεργάστηκαν με μαθητές/-τριες προερχόμενους/-ες από διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Ευτυχής σύμπτωση για τους μαθητές/-τριές μας ήταν η παρακολούθηση και συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης του Rio Maior, καθώς η επίσκεψή μας συνέπεσε με τον εορτασμό του καρναβαλιού στην καθολική κοινότητα της πόλης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.