• Διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και υγειονομικών εξετάσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έτους 2024

          • Σας ενημερώνουμε ότι η διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και υγειονομικών εξετάσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έτους 2024, προγραμματίζεται να διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2024.
            Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.
            Παρακαλούμε η ενημέρωση αυτή να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Δ.Ε. και των Λυκείων, καθώς και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.


            Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
            ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

          • Περιβαλλοντικές δράσεις

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Περιβαλλοντικές δράσεις προστέθηκε στη γκαλερί

            Την Κυριακή στις 19/11/2023 οι περιβαλλοντικες ομάδες του 5ου ΓΕ.Λ συναντήθηκαν στον χώρο του σχολείου.  

            Οι μαθητές απάντησαν πως αντιλαμβανονται οι ίδιοι την "κλιματική αλλαγή" και τις "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας " και πρότειναν μελλοντικές δράσεις των ομάδων.  Επίσης οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και προσδιοριστηκαν οι στόχοι των περιβαλλοντικων ομάδων για την φετινή χρονιά.

          • Μια αλλιώτικη και άκρως ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο 5ο ΓΕΛ Βέροιας

          • ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 5Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ

             

            Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ένας απόφοιτος του σχολείου μας, ο κύριος Εξιζίδης, μας επισκέφτηκε, αντάμωσε με τους παλιούς του καθηγητές και μας αφηγήθηκε το δικό ταξίδι για την επιτυχία.

            Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αφιέρωνε κάθε ώρα για να δει τους μαθητές και να μιλήσει σε κάθε τμήμα του σχολείου ξεχωριστά και σε όποιον του το ζητούσε.

            Είχαμε και εμείς, οι μαθητές του Β1 τμήματος του σχολείου, την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μαζί του, κατά την διάρκεια της ώρας της φυσικής αγωγής. Μας μίλησε για τη ζωή του, το διάβασμα του, την απόδοση του στα μαθήματα στο ελληνικό σχολείο και έπειτα στο πανεπιστήμιο της Αμερικής . Πίστευε ότι το φροντιστήριο δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίδοση του μαθητή. Συνήθιζε να διαβάζει τα μαθήματα που είχε για το σχολείο και έπειτα να λύνει και κάποιες ασκήσεις από βιβλία που είχε αγοράσει μόνος του. Έδωσε πανελλαδικές, όμως, ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως είχε ένα υπόβαθρο και μια ώθηση από την οικογένεια του, που του πρότεινε την προοπτική αυτή και τον στήριζε διαρκώς.

            Τα μαθήματα που κλήθηκε να παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο ήταν του γνωστικού επιπέδου της Α' και Β' τάξης του ενιαίου λυκείου της Ελλάδας, ενώ και ο ίδιος τόνισε πως "δεν έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο η άριστη βαθμολογία στα 'κύρια' μαθήματα, όσο η σφαιρική γνώση σε δευτερεύοντα μαθήματα, όπως η κοινωνική αγωγή ". Τώρα, πλέον, απολαμβάνει μια αξιοπρεπή ζωή, με όλες τις ανέσεις και έχοντας επιλέξει το επάγγελμα που επιθυμούσε.

             

            Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται να είσαι πάντα και σε όλα άριστος, αν αυτό δεν είναι κάτι που σε ευχαριστεί. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Να είσαι μαθητής, να αθλείσαι, να κάνεις ό,τι σου αρέσει χωρίς να επηρεάζεσαι από αυτά που επιδιώκουν να σου επιβάλλουν οι άλλοι να κάνεις.

            Βγες από τα συνηθισμένα, από την λούπα της ρουτίνας που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως φυσιολογική και ζήσε, προσπάθησε, αστόχησε: όλα μέρος του μεγάλου πλάνου είναι.

             

            Τέλος, αυτό που πρέπει να μείνει σε εμάς, ως μαθητές που μοχθούμε για τα όνειρα μας και σύντομα θα κληθούμε να αγωνιστούμε για την πραγματοποίηση τους, είναι να μην τα παρατάμε και να μην απογοητευόμαστε μέχρι να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε και, φυσικά, να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την προσωπική επιτυχία. Μπορεί να είναι δύσβατοι και ανηφορικοί, όμως, όταν υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα, τα αδύνατα μπορεί τελικά να συμβούν. 

             

            Η αρθρογράφος 

            Κίρτσιου Ιωάννα

            Μαθήτρια Β' Λυκείου

             

          • Επιστολή πρός τους Γονείς

          • Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, με την παρούσα επιστολή, εκ μέρους και των καθηγητών του σχολείου, αφενός μεν σας εκφράζω τις ευχές μου για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργική διάθεση, αφετέρου σας υπενθυμίζω ότι επιζητούμε από εσάς αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των παιδιών σας.

          • Επίσκεψη σε σχολείο της Ισπανίας στα πλαίσια διαπιστευμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Επίσκεψη σε σχολείο της Ισπανίας προστέθηκε στη γκαλερί

            5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ

            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Aπό τις 25 ως τις 28 Οκτωβρίου 2023 δύο εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, ο κ. Τάσος Μοσχόπουλος και η κ. Χάρη Αξούριστου, επισκέφτηκαν το σχολείο IES Valentin Turienzo στο Colindres της Ισπανίας στο πλαίσιο οργανωτικής συνάντησης για το διαπιστευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με  κωδικό2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767. Η συνάντηση αφορούσε στον προγραμματισμό δράσεων για τα επόμενα χρόνια, στις οποίες θα συμμετέχουν τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία: το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας, το IES Valentin Turienzo του Colindres της Ισπανίας, το Carl Furlrott Gymnasium του Βούπερταλ της Γερμανίας και Ozolnieki Secondary School της Λετονίας.

            Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει κινητικότητες με μαθητές και μαθήτριες πάνω στα θέματα της συμπερίληψης, της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων,  της ευρωπαϊκής πολιτειότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, της καλλιέργειας ξένων γλωσσών αλλά και της χρήσης της τεχνολογίας στην τάξη.

            Η πρώτη κινητικότητα θα ξεκινήσει με υποδοχή των συνεργαζόμενων σχολείων στην πόλη της Βέροιας τον προσεχή Φεβρουάριο 2024.

            Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.


            #IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation