Διευκρινίσεις σχετικά με τις εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών
Ο Καθηγητής Κων. Φωτιάδης στο 5ο ΓΕ.Λ. για ένα μάθημα ιστορίας για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Ο Καθηγητής Κων. Φωτιάδης στο 5ο ΓΕ.Λ. για ένα μάθημα ιστορίας για τον Ποντιακό Ελληνισμό προστέθηκε στη γκαλερί
Για μία ακόμη χρονιά ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και βασικός εισηγητής της ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού στο ελληνικό γίγνεσθαι, επισκέφθηκε το σχολείο μας για ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας στα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην έρευνα του στο αρχειακό υλικό που αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται στην παραγωγή των σχεδόν 50 βιβλίων του, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια καταγραφής προσωπικών μαρτυριών Ποντίων Προσφύγων που έχει στην κατοχή του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την κατατοπιστική παρουσίαση του Καθηγητή, προβληματίστηκαν με την κριτική του ματιά στα γεγονότα των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και, τέλος, έλυσαν απορίες με ερωτήσεις που με υπομονή και ζεστασιά απάντησε ο προσκεκλημένος μας.
Job shadowing για τρεις εκπαιδευτικούς του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Job shadowing για τρεις εκπαιδευτικούς του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας προστέθηκε στη γκαλερί
Μια εβδομάδα επιτόπιας παρακολούθησης μαθημάτων (Job shadowing) πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Ασικίδης Μιχαήλ, καθηγητής βιολογίας, Θυμιοπούλου Χριστίνα, καθηγήτρια Γερμανικών και Καραγιάννη Φράγκα, φιλόλογος, στο γαλλικό σχολείο Lycée Emile Combes στην πόλη Pons της επαρχίας του Bordeaux στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Από την Δευτέρα 8 έως την Παρασκευή 12 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν μαθήματα στις τάξεις του γαλλικού σχολείου γνωρίζοντας το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και την γαλλική κουλτούρα· συμμετείχαν στην μαθησιακή διαδικασία και γνώρισαν τις μεθόδους διδασκαλίας, την επιλεγμένη κατά περίσταση χρήση των ψηφιακών μέσων κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τους τρόπους προσέγγισης της εφηβικής ηλικίας, την εφαρμογή της συμπερίληψης, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του γαλλικού σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί συζητούσαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους συναδέλφους τους κατανοώντας τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των αποφάσεών τους, τους στόχους των μαθημάτων, το περιεχόμενο της ανατροφοδότησης που παρέχουν στους μαθητές/-τριες τους και αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών. Το ταξίδι ήταν πλούσιο σε γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και εικόνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.
1
Ορισμός εξεταστικού κέντρου Αγγλικών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σας υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σας υπενθυμίζουμε ότιη υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2024
Η Μπαλού στο 5ο ΓΕΛ Βέροιας
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Η Μπαλού στο 5ο ΓΕΛ προστέθηκε στη γκαλερί
Το 5ο ΓΕΛ Βεροίας φιλοξένησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοζωίας την δασκάλα ειδικής αγωγής κα Μιχολίτση Στέλλα και την υπέροχη συνοδό της, τη Μπαλού. Η Στέλλα είναι εκ γενετής τυφλή και έχει πάντα δίπλα της την Μπαλού, σκύλο/οδηγό εκπαιδευμένη για άτομα με προβλήματα όρασης. Τα τελευταία χρόνια διαμένουν και οι δύο με την οικογένεια της Στέλλας στο Λουξεμβούργο και –παρόλο που βρέθηκε η πρώτη για σύντομες διακοπές στην Ελλάδα- ανταποκρίθηκε άμεσα με προθυμία και χαρά στο κάλεσμα της κα Αξούριστου για ανοιχτή συζήτηση και βιωματική δράση με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, οι οποίοι/ες της απηύθυναν διαρκώς ερωτήσεις.
Ο διάλογος ήταν εντυπωσιακός, καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις γύρω από τα Άτομα με Αναπηρία και προσφέροντας πολλές γνώσεις για την πολύτιμη βοήθεια των σκύλων σε αυτά. Η συνομιλήτρια μάς έδειξε τρόπους προσέγγισης και βοήθειας, μάς ενημέρωσε για τις σχολές εκπαίδευσης σκύλων/οδηγών στη χώρα μας, το τι πρέπει να γνωρίζουμε γι αυτά τα αξιαγάπητα και πολύτιμα πλάσματα, αλλά και για δίκτυα εθελοντών/τριων, χρήσιμα σε ανθρώπους που χρειάζονται κάποια βοήθεια.
Στο τέλος της επίσκεψής τους, διάβασαν με την αφή λίγες σελίδες από ένα βιβλίο που μας δάνεισε η δημόσια βιβλιοθήκη Βεροίας σε σύστημα Μπράιγ και ακολούθησε βιωματικό παιχνίδι, μέσω του οποίου τα παιδιά μεταπήδησαν στο κόσμο ενός τυφλού και «φόρεσαν» για λίγο «τα δικά του παπούτσια». Απώτερος σκοπός ήταν να «γαργαλίσουμε» τα συναισθήματα τους, πράγμα που δε άργησε να επιτευχθεί. Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την έννοια της Συμπερίληψης και να την εφαρμόσουμε στα σχολεία μας. Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά την Στέλλα – αλλά και τη Μπαλού- για την άμεση ανταπόκριση τους κι ευελπιστούμε να ξαναβρεθούμε στο μέλλον.
Χρήσιμα link:
Εφαρμογή «BeMyEyes», μέσω της οποίας μπορείς να βοηθήσεις με βιντεοκλήση ένα άτομο με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητα του.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αγαπάμε τους Σκύλους Οδηγούς»
Σχολές εκπαίδευσης σκύλων οδηγών στην Ελλάδα:
1)Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος (η οικογένεια της Μπαλού)
2)Lara Guide Dog School,
3)Liberty Guide Dogs
3
Erasmus+ Λετονία
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Λετονία προστέθηκε στη γκαλερί
Για μια βδομάδα Λετονοί Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα στην Λετονία ολοκληρώθηκε για το 5ο ΓΕΛ Βεροίας. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 18 με 23 Μαρτίου 2024 δύο καθηγητές του σχολείου, ο κ. Μοσχόπουλος Αναστάσιος και η κ. Χάρη Αξούριστου, επισκέφτηκαν μαζί με μια ομάδα πέντε μαθητριών και μαθητών την πόλη Οζολνιέκι της Λετονίας και συγκεκριμένα το σχολείο Ozolnieku Visusskola. Την ομάδα των μαθητριών και μαθητών αποτελούσαν οι : Μαυρομιχάλη Στυλιανή, Δήμου Άννα, Χατζηαθανασίου Άννα, Ιακωβίδης Ιωάννης και Γαννόπουλος Χαράλαμπος που φοιτούν στη β΄ λυκείου.
Την πρώτη μέρα η συνάντηση έγινε στο υπερσύγχρονο λετονικό σχολείο και - για να «σπάσει ο πάγος» - έγιναν πολλά βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, όπου έφεραν κοντά μαθητές και καθηγητές. Στη συνέχεια, με ξεναγούς τους ίδιους τους λετονούς μαθητές έγινε γνωριμία με το σχολείο τους. Επισκεφτήκαμε αρκετές αίθουσες εν ώρα μαθήματος, μας εξηγούσαν τον τρόπο εκπαίδευσης και περιηγηθήκαμε στο τεράστιο αυτό υπερσύγχρονο κτίριο. Μία πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αίθουσα ήταν το «μικρό μουσείο» του σχολείου τους, που αφορούσε την ιστορία του σχολείου από την αρχή της ύπαρξής του. Λίγο πριν σχολάσουμε, ατομικά φτιάξαμε ο καθένας από ένα «κολλάζ» στο οποίο θα έπρεπε να απαντάμε σε τρεις ερωτήσεις. «Τι είναι σημαντικό για εσένα;» «Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας;» «Τι μας αντιπροσωπεύει;».
Την Τρίτη συναντηθήκαμε και πάλι στο σχολείο, όπου και συνεχίστηκαν τα παιχνίδια γνωριμίας. Έπειτα, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό την Jelgava. Εκεί, επισκεφτήκαμε το δημαρχείο της πόλης και ενημερωθήκαμε για τα γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα της από την Αντιδήμαρχο. Ακολούθησε η επίσκεψη στην Εκκλησία Holy Trinity Church, στην οποία θαυμάσαμε την ιστορία της πόλης Jelgava, αλλά και είχαμε τη δυνατότητα χάρη στην προηγμένη χρήση της τεχνολογίας να δούμε την πόλη από την δημιουργία της έως και σήμερα,- αλλά και να δοκιμάσουμε νοητά ένα παραδοσιακό νυφικό φόρεμα του 17ου αιώνα! Στη συνέχεια με ένα «παιχνίδι ανακάλυψης» και σύμφωνα με οδηγίες που μας στέλνονταν στην εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει οι λετονοί μαθητές, πηγαίναμε σε σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες της Jelgava και ανακαλύπταμε πληροφορίες για αυτά. Το βράδυ της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε πάλι το σχολείο και οι μαθητές τις χορωδίας μας υποδέχτηκαν με παραδοσιακά λετονικά τραγούδια. Εκεί επίσης μας περίμεναν παραδοσιακά φαγητά της χώρας, τα οποία δοκιμάσαμε και λατρέψαμε. Η ημέρα έκλεισε με όλους μας να χορεύουμε στους ρυθμούς παραδοσιακών λετονικών τραγουδιών και να περνάμε πανέμορφα.
Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε το εθνολογικό μουσείο της Λετονίας. Το εθνολογικό μουσείο βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο και έχει αυθεντικές μεταφορές και αναπαραστάσεις οικιών και χώρων εργασίας στη Βαλτική Θάλασσα. Αργότερα, μας ξενάγησαν στην παλιά αναπαράσταση των πόλεων και των χωριών της Λετονίας, τα οποία μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή. Κάποια από τα αξιοθέατα που είδαμε ήταν η εκκλησία του Αγίου Πέτρου , το σπίτι των Μαυροκέφαλων και πολλά κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Η επίσκεψη στη πρωτεύουσα Riga ήταν το αποκορύφωμα των εικόνων που αποκομίσαμε.Το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης Αρτ Νουβό, και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η Ρίγα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κτιρίων αρτ νουβό στον κόσμο, με τουλάχιστον 800 κτίρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το στιλ αρτ νουβό βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του, η Ρίγα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και δημογραφική άνθηση.
Την Πέμπτη πήραμε το λεωφορείο ώστε να πάμε στο Εθνικό πάρκο του Kemeri. Όταν φτάσαμε στο εθνικό πάρκο κάναμε μια μεγάλη πεζοπορία πέντε χιλιομέτρων μέσα σε έναν τύπο βάλτου που χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων! Ακολούθησε η επίσκεψη στην πόλη της Jurmala, όπου είδαμε την βαλτική θάλασσα καθώς και την θαυμάσια και ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της. Την Παρασκεύη συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες που είχαν οριστεί στα παιδιά την πρώτη μέρα του προγράμματος. Τα θέματα ήταν Φύση, Παραδοσιακά φαγητά, Αρχιτεκτονική, Παραδοσιακές γιορτές και Παραδοσιακή ενδυμασία. Οι εργασίες έγιναν στο πρόγραμμα Sway της Microsoft, το οποίο διδαχτήκαμε από καθηγητή πληροφορικής του σχολείου για το πώς να το επεξεργαζόμαστε. Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί κανείς να δημιουργήσει το δικό του blog, όπως έκαναν και οι μαθητές. Ύστερα από τις παρουσιάσεις μαθητές και καθηγητές παράλαβαν διπλώματα και δώρα για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μετά την ομαδική φωτογαφία, ακολούθησε ένα όμορφο αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου τα μέλη της συγκεκριμένης κινητικότητας αποχαιρέτησαν με βαριά καρδιά τους νέους τους φίλους και δώσαν υποσχέσεις για επανένωση στο μέλλον. Ακολουθούν κάποιες εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες μαθητές : «Προσωπικά , πέρασα υπέροχα στην Λετονία.
Οι μαθητές ήταν φιλόξενοι, ευγενικοί και φανταστικοί. Οι δραστηριότητες που ετοίμασαν οι καθηγητές της Λετονίας ήταν ενδιαφέρουσες και τέλειες στο να φέρουν τους μαθητές πιο κοντά. Στον ελεύθερο χρόνο που είχαμε με τα υπόλοιπα παιδιά, δεθήκαμε και γίναμε μια πολύ καλή παρέα που ήταν συνεχώς χαρούμενη. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που κάναμε με τους άλλους μαθητές μας έκαναν να νιώθουμε σαν να είμασταν στην χώρα μας. Το φαγητό ήταν καταπληκτικό. Τέλος οι οικογένειες ήταν ευγενικές και σε έκαναν να νιώθεις ένας από αυτούς.» «Το ταξίδι μου στην Λετονία αποτελεί το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και δεν θα μπορούσα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με καλύτερους ανθρώπους. Αρχικά, θα αναφερθώ στην ελληνική ομάδα η οποία ήταν «η ψυχή της παρέας», και χάρισε πολλά γέλια στους υπόλοιπους μαθητές. Σε όλες τις καταπληκτικές εκδρομές μας στο φυσικό περιβάλλον της χώρας αλλά και στις δραστηριότητες μέσα στις πόλεις που μας προίκισαν με νέες γνώσεις υπήρξε συνεργασία και φιλική διάθεση τόσο απο τους οικοδεσπότες μας Λετονούς όσο και από τα παιδιά των άλλων χωρών.
Οι ορίζοντές μας, διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της δημιουργίας των blogs στην εφαρμογή Sway. H φιλοξενία στο σπίτι ήταν εξαίρετη. Στον ελεύθερό μας χρόνο απολαμβάναμε βόλτες μέσα στο χωριό και δοκιμάσαμε γευστικότατα φαγητά.» «Από αυτήν την εβδομάδα αποκόμισα πολλά πράγματα που σίγουρα θα μου μείνουν αξέχαστα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε μία χώρα.
Γνωρίσαμε νέους πολιτισμούς, παραδόσεις αλλά και ζήσαμε μια διαφορετική καθημερινότητα για 6 ημέρες. Ωστόσο οι αναμνήσεις, που θα κρατήσω από αυτό το ταξίδι-εμπειρία, είναι οι άνθρωποι που γνώρισα και «δέθηκα» μαζί τους. Συνειδητοποίησα πως τελικά δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά έχουμε πολλά κοινά σαν έφηβοι/ες.»
#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation
6
Γιορτή μαθητικής Δημιουργίας
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Γιορτή μαθητικής Δημιουργίας προστέθηκε στη γκαλερί
19Η Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης του 5ου ΓΕΛ Βέροιας
στη Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 η Ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης του 5ου ΓΕΛ συμμετείχε στη Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ τζαμί) με σκοπό την παρουσίαση των φετινών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Την εκδήλωση οργάνωσε η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας με την επιμέλεια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Λένας Δημητριάδου.
Οι μαθητές και μαθήτριες της φετινής Ομάδας μας με τη γνώση ότι καθημερινά παρατηρούνται στα ελληνικά σχολεία φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και με τη βεβαιότητα ότι μόνο με τον ειλικρινή, γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο και με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μπορούν να επιλυθούν οι τυχόν συναισθηματικές εντάσεις που προκύπτουν στις μαθητικές σχέσεις δημιούργησαν και παρουσίασαν μια ολιγόλεπτη ταινία με τίτλο «Σχολική Διαμεσολάβηση», την οποία επιμελήθηκε με βιντεοληψία ο μαθητής Τηλεφάνης Τριανταφυλλίδης. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σύγκρουση μαθητών μέσα στη σχολική τάξη και τα στάδια που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους μαθητές. Η ταινία όχι μόνο ένθερμα χειροκροτήθηκε αλλά και δημιούργησε μία πληθώρα ερωτημάτων στα οποία τα παιδιά με τον αυθόρμητο και δομημένο λόγο τους ανταποκρίθηκαν με επιτυχία.
Επίσης, με τις εισηγήσεις τους οι μαθητές Νικόλαος Νικόλοβ και Σωτήριος Χειμώνας επισήμαναν τον επιπρόσθετο στόχο που έθεσε αυτή τη σχολική χρονιά η Ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης: την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω στης Τέχνης και -ιδιαίτερα- μέσω της λογοτεχνίας. Με τις προσωπικές ποιητικές τους δημιουργίες οι τελειόφοιτοι μαθητές μας, Ειρήνη Τσόλοβα, Δέσποινα Τσολάκη, Γεωργία Φανδινάκη, Στέλλα - Θεοδώρα Γκαϊτατζή και Σωτήριος Χειμώνας πρόβαλαν στο κοινό το βάθος και την υψηλή ποιότητα του συναισθηματικού κόσμου των εφήβων! Παράλληλα, ο ίδιος στόχος επιτεύχθηκε και με τα αναρτημένα έργα ζωγραφικής της Ιωάννας Μαυρομιχάλη, της Ευαγγελίας Ταρασίδου, του Αστέριου Σιακαβάρα και άλλων μαθητών μας που ιδιαίτερα εντυπωσίασαν και δέχτηκαν εγκωμιαστικά σχόλια!
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης Ευσταθία Λιακοπούλου και Αικατερίνη Τότσκα ευχαριστούν την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Λένα Δημητριάδου που υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη δράση της Ομάδας μας.
Ευχαριστούν και τους μαθητές/-τριες που τόσο ένθερμα και δυναμικά συμμετέχουν σ’ αυτήν: Βασιλείου Ευαγγελία, Γερμάνη Αντώνιο-Λουκά, Αμπρικίδου Αλίκη, Γκαϊτατζή Μαρία-Ελευθερία, Ευγενιάδου Ιουλία, Κεντσοσβίλι Γκιόργκι, Κιάτση Χρυσάνθη, Στογιάννη Ευαγγελία, Παππά Γεράσιμο, Παππά Γεώργιο, Σγούρου Στεργιανή, Γαλλίκα Αγγελική, Ζουρνατσίδη Αθηνά, Μέτα Χριστίνα, Μέτσι Κλεμεντίνα, Πάπαρη Ραφαηλία, Πουρλίδα Ηλία, Κίρτσιου Ιωάννα, Μαυρομιχάλη Στυλιανή, Δήμου Άννα, Μαυρομιχάλη Ιωάννα, Μερόλλι Ορέστη, Παπαδόπουλο Φώτιο, Πουρλίδα Χρήστο, Σαραφίδου Δανάη, Ταρασίδου Ευαγγελία, Χατζηαθανασίου Άννα, Νικόλοβ Νικόλαο, Φανδινάκη Γεωργία, Χειμώνα Σωτήριο, Γκαϊτατζή Στέλλα-Θεοδώρα, Δεμερτζή Σοφία, Καλαϊτζίδου Κωνσταντίνα, Γκαζγκάζη Κωνσταντίνο. Τέλος, ευχαριστούν τον Τηλεφάνη Τριανταφυλλίδη για τη βιντεοληψία και επεξεργασία του βίντεο της Σχολικής Διαμεσολάβησης.
5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας – Αντιμετωπίζοντας τη βία
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας – Αντιμετωπίζοντας τη βία προστέθηκε στη γκαλερί
Το σχολείο μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» υλοποίησε δύο δράσεις στο πλαίσιο προγράμματος του Συλλόγου με τίτλο «Μορφές βίας και εκφοβισμού στην σχολική κοινότητα, πρόληψη- αντιμετώπιση», στις 15 και στις 29 Μαρτίου 2024. Οι δράσεις έγιναν με μαθητές της Α΄ τάξης, καθώς διαπιστώνεται στην κοινωνία μας αύξηση της εφηβικής επιθετικότητας όλο και σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και προκειμένου να προστατευτεί αυτή η ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα από τον εκφοβισμό όποιας μορφής.
Το πρόγραμμα αρχικά περιλάμβανε ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης από την Επιστημονική Ομάδα του Συλλόγου, αποτελούμενη από την κ. Μίτσιου Ευμορφία, ψυχολόγο, την κ. Λαζαρίδου Ολυμπία, κοινωνική λειτουργό και την κ. Μιχαηλίδου Τερέζα, νομικό, με αντικείμενο την έμφυλη βία και την κακοποίηση σε όλες τους τις εκδοχές (κακοποίηση, παρενόχληση, ηλεκτρονική βία, σχολικό εκφοβισμό, ενδοοικογενειακή βία κ.ο.κ.) καθώς και το νομικό πλαίσιο που τις διέπει.
Ακολούθησε δίωρο βιωματικό εργαστήριο, όπου οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες και υπό την εμψύχωση της ψυχολόγου και της κοινωνικής λειτουργού, μελέτησαν περιπτώσεις βίας επιδιώκοντας την εύρεση λύσης. Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της ενημέρωσης των μαθητών, όπως και στις ελεύθερες συζητήσεις που ακολούθησαν, κυριάρχησε o προβληματισμός γύρω από την αναγνώριση τρόπων εκδήλωσης της βίας, την εγρήγορση, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την έγκυρη πρόληψη με σκοπό την ελαχιστοποίηση ή και την εξάλειψη δυνάμει θυμάτων στο περιβάλλον κοινωνικής δραστηριότητας των μαθητών και των συνομήλικων τους. Ειδική έμφαση δόθηκε στο καίριο πρόβλημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού αλλά και των δεκάδων γυναικοκτονιών, που στις μέρες μας ειδικότερα, έχει αγγίξει και ξεπεράσει τραγικά κάθε όριο.
Οι μαθητές του σχολείου είχαν την δυνατότητα μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους να αναγνωρίσουν τις μορφές της βίας και να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης της κάθε μορφής, καταλήγοντας πως το πρώτο βήμα ως προς την καταπολέμηση της βίας σε όποιο περιβάλλον κι αν διαδραματίζεται και ανεξάρτητα από την μορφή της, είναι το άτομο που στοχοποιείται να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια.
Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν τόσο στην δραστηριότητα, όσο και στην συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια σχετικά με το θέμα, κάνοντας φανερό πως είναι αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τις μορφές της βίας αλλά έχοντας και οι ίδιοι κάποια προσωπικά βιωματικά, τα οποία μοιράστηκαν. Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές έλαβαν γνώση για το αντικείμενο του έργου του «Έρασμου», τη λειτουργία του Ξενώνα Βραχείας Διαμονής, τις συστηματικές δράσεις Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης.
Ευχαριστούμε θερμά την Επιστημονική Ομάδα του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία.
11
Διδακτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο
Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Διδακτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο προστέθηκε στη γκαλερί
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου οι μαθητές/-τριες των τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσεγγίζοντας την ιστορία της Ελλάδας και της Μακεδονίας από το 1821 μέχρι και το 1974. Οι μαθητές/-τριες περιηγήθηκαν σε εκθέσεις πρωτότυπων κειμηλίων, πινάκων, φωτογραφιών, εγγράφων και προσωπικών αντικειμένων προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στα σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας, γεγονότα τα οποία οι μαθητές /-τριες μελετούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της Ιστορίας. Οι μαθητές/-τριες ανακαλώντας τις ιστορικές τους γνώσεις ανταποκρίθηκαν με θέρμη στις ερωτήσεις του ξεναγού και ενθουσιασμένοι επέστρεψαν στα απαιτητικά καθήκοντά τους.
Συμμετοχή στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους
Μαθητική δημιουργία "Εκεί που το ποτάμι τελειώνει"
Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ λυκείου δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους που πραγματεύεται τα συναισθήματα που βιώνει η νέα γενιά κάτω από το βάρος της σχολικής πίεσης και τους προβληματισμούς της εφηβείας. Η ανάγκη για επικοινωνία, υποστήριξη και ενσυναίσθηση αναδεικνύεται μέσα από την αυθεντική ματιά των μαθητών/-τριών μας. Είναι αξιοσημείωτο πως τα παιδιά έθεσαν στόχους, εργάστηκαν ομαδικά και υπεύθυνα και απέδωσαν καλλιτεχνικά αυτά που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους "σινεμά διάβασες;", υπό την εμψύχωση της εκπαιδευτικού Ε. Λιακοπούλου. Συντελεστές της δημιουργίας αυτής ήταν οι μαθητές/-τριες: Σιακαβάρας Αστέριος, Πιστοφίδου Φωτεινή, Τόλια Παρασκευή, Πασίδου Γεωργία. Συμμετείχαν οι μαθήτριες: Ασλλάνι Μαρκέλα, Πάπαρη Ραφαηλία, Μέκσι Κλεμεντίνα, Στογιάννη Ευαγγελία.