Από το χθες στο σήμερα: Μια εμπνευσμένη συνάντηση με την ιστορία
Μια μοναδική εμπειρία γνώσης και έμπνευσης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του τμήματος της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025. Με μεγάλο ενθουσιασμό, αφού περιηγήθηκαν στα σοκάκια και στα ιστορικά τοπόσημα της πόλης μας, παρακολούθησαν την εισήγηση του συντοπίτη μας, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κορυφαίου ερευνητή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που τους ταξίδεψε στην ιστορία του Πόντου.
Η μέρα ήταν γεμάτη «ιστορία». Με αφετηρία τον ναό του Αγίου Αντωνίου, πολιούχου της πόλης, περπάτησαν την οδό Δημοσθένους με τις εκκλησιές της, διέσχισαν την γέφυρα Καραχμέτ, απόλαυσαν το ποτάμι μας, ξεναγήθηκαν στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και αμέσως μετά στο Μεντρεσέ Τζαμί και, τέλος, παρακολούθησαν μία σύντομη ενημέρωση στην παλιά Μητρόπολη της πόλης μας· με άλλα λόγια έζησαν την πολυπολιτισμικότητα αυτού του τόπου, εξέφρασαν τις απορίες τους, ζήτησαν να μάθουν περισσότερη ιστορία.
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα κατευθύνθηκαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να παρακολουθήσουν την εισήγηση του καθηγητή Κ. Φωτιάδη· εισήγηση που τους ενδιέφερε πολύπλευρα καθώς πολλοί από τους μαθητές/-τριες είναι απόγονοι Ποντίων προσφύγων. Μέσα από τη συναρπαστική του αφήγηση, γεμάτη εικόνες, γεγονότα και άγνωστες ιστορίες, οι μαθητές μας μπόρεσαν να δουν το παρελθόν να ζωντανεύει μπροστά τους. Οι απορίες τους, οι σκέψεις τους και η ενεργή συμμετοχή τους έκαναν την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή, μετατρέποντάς την από μια απλή διάλεξη σε έναν ζωντανό διάλογο με την ιστορία.
Η ενέργεια και η περιέργεια που γέννησε αυτή η συνάντηση απέδειξαν πως η μάθηση δεν περιορίζεται στις σελίδες των βιβλίων, αλλά βρίσκεται σε κάθε αφήγηση, σε κάθε μνημείο, σε κάθε γωνιά της πόλης μας που κρύβει μυστικά του παρελθόντος.
Η εισήγηση του Κ. Φωτιάδη για τους μαθητές/-τριες των τμημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών όλων των σχολείων του νομού συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Επόπτη Ποιότητας Παύλο Περπερίδη και τον Δήμο Βέροιας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά· τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι του σχολείου Καραγιάννη Φράγκα και Τότσκα Κατερίνα.
Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από καρδιάς στον συντοπίτη μας πανεπιστημιακό καθηγητή, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, για το πάθος, τις γνώσεις και τον χρόνο που αφιέρωσε και, κυρίως, για την προθυμία του να επικοινωνήσει με τους μαθητές μας.
Αυτές οι στιγμές είναι που μας εμπνέουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον!