Νέα

          • Auray Job Shadowing

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Auray Job Shadowing προστέθηκε στη γκαλερί

            New_Erasmus_2021-2027_EU_emblem_with_tagline-pos-EL(2).png

                                                                                              EN Co-funded by the EU_PANTONE.jpg                                   

            Δημιουργικές και Πολυεπίπεδες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Επιτόπιας Παρακολούθησης Μαθημάτων και Διδασκαλίας (Job Shadowing) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του 5ου ΓΕΛ Βέροιας.

            Στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (κωδικός Διαπιστευμένου σχεδίου 2024-1-EL01-KA121-SCH-000222269) που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας η εκπαιδευτικός Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, συμμετείχε σε επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων και διδασκαλίας στο σχολείο Lycée Benjamin Franklin (https://lyceefranklinauray.fr/) της Γαλλίας, με έμφαση στην καλλιέργεια της πολυγλωσσίας, στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και της λογοτεχνίας μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων.  

            Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη πόλη της Auray της Βρετάνης, Γαλλία, όπου η συμμετέχουσα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, να συμμετάσχει σε παιδαγωγικές δραστηριότητες και να αλληλεπιδράσει με Γάλλους συναδέλφους και μαθητές. Η διάρκεια της κινητικότητας ήταν τέσσερις εργάσιμες ημέρες, ενώ το πρόγραμμα στο σχολείο υποδοχής περιελάμβανε τουλάχιστον πέντε ώρες παρακολούθησης μαθημάτων και δραστηριοτήτων ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως οι σειρές, οι ταινίες και η λογοτεχνία (κλασική και σύγχρονη), ως εργαλείων για την ενίσχυση της κατανόησης της γλώσσας και του πολιτισμού.

            Ενδεικτικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν:

            • Η διδακτική προσέγγιση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε διαθεματική σύγκριση με την ταινία Warm Bodies, με στόχο τη βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων, την ενίσχυση της πολιτισμικής κατανόησης και της αναστοχαστικής σκέψης των μαθητών.
            • Η διδασκαλία γραμματικών φαινομένων (Modal Verbs) εμπλουτίστηκε με αναφορές στον Sherlock Holmes και το κίνημα των Σουφραζετών, μέσα από βιωματικές τεχνικές, παιχνίδια ρόλων και ομαδικές εργασίες.
            • Η διδασκαλία της Ιστορίας μέσα από το μάθημα των Αγγλικών με βάση την ταινία Blackkklansman με μαθησιακούς και γλωσσικούς στόχους, εκπαιδευτικά μηνύματα και προσεγγίσεις που καλλιεργούν την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου, την κριτική σκέψη και την διαπολιτισμική επίγνωση.

            Η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε μέσω συνθετικών εργασιών και δημιουργικών παρουσιάσεων, τεχνικές που αποτελούν το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των μαθητών στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε και εκπονήθηκε στη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης όπως επίσης και περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και την λειτουργία του σχολείου υποδοχής είναι διαθέσιμα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο. 

            https://padlet.com/elgiannaki/job-shadowing-mobility-in-benjamin-franklin-lyceum-auray_fra-kfajriikir8vtssa

            Ανάμεσα στα πολλά εξωδιδακτικά project και δράσεις που το σχολείο Lycée Benjamin Franklin υλοποιεί αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Journal des Lycées με την έκδοση της σχολικής εφημερίδας Franklin’s News, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, στους μαθητές του τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου, τις δημοσιογραφικές τεχνικές και τις απαιτήσεις της γραφής υπό πραγματικές συνθήκες. Η συντακτική ομάδα υποστηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια από επαγγελματίες δημοσιογράφους και συνεργάτες μεγάλων γαλλικών εφημερίδων, δίνοντας στους μαθητές μια αυθεντική εμπειρία έντυπου και ψηφιακού τύπου.

            Τέλος η Βιβλιοθήκη του σχολείου, πρωτοπόρος σε παιδαγωγικές και πολιτισμικές δράσεις, υλοποιεί επίσης εργαστήρια εικαστικών τεχνών σε συνεργασία με τον καθηγητή Καλών Τεχνών με έμφαση στην καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών. Μέσα από τη συλλογή έργων των μαθητών δημιουργήθηκε το καινοτόμο project "Δανεισμός Έργων Τέχνης", όπου πίνακες και άλλες δημιουργίες των μαθητών δανείζονται σε μέλη της σχολικής κοινότητας για την προσωρινή διακόσμηση προσωπικών ή δημοσίων χώρων, γεγονός που ενθαρρύνει τη μαθητική δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση της Τέχνης με την καθημερινότητα.

            Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην απόκτηση νέων διδακτικών δεξιοτήτων και μεθοδολογιών, στην ενίσχυση της πολιτισμικής κατανόησης και συνεργασίας. και στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού έργου της συμμετέχουσας με καινοτόμες πρακτικές. Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας εκφράζει την πεποίθηση ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ θα ανοίξει δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες και κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των δύο σχολείων.

             

          • Πάρε Δώσε

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Πάρε Δώσε προστέθηκε στη γκαλερί

            "Πάρε - Δώσε " : Το Λύκειό μας δημιουργεί χώρο ανταλλαγής ρούχων και στέλνει μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης

             

            Το Λύκειό μας απέκτησε πρόσφατα τον δικό του χώρο ανταλλαγής ρούχων και αντικειμένων, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το τμήμα Β1, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας με την εκπαιδευτικό κ. Χάρη Αξουριστού και τη συνδρομή της κ. Ελένης Καραγιάννη. Η αφορμή δόθηκε ύστερα από μία ουσιαστική συζήτηση για τις δραματικές περιβαλλοντικές συνέπειες της βιομηχανίας μόδας και την ανάγκη για πιο υπεύθυνες καταναλωτικές συμπεριφορές.

             

            Εμπνευσμένες από τη συζήτηση, οι μαθήτριες Ελισάβετ Ιωακειμίδου και Δροσιά Παπαθεοχαριδου ανέλαβαν να παρουσιάσουν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους όλων των τμημάτων τις σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ρούχων. Η ευαισθητοποίηση αυτή δεν έμεινε στα λόγια — το Β1 αποφάσισε να μετατρέψει έναν αχρησιμοποίητο χώρο του σχολείου, κάτω από τις σκάλες, σε έναν οργανωμένο χώρο ανταλλαγής, κάνοντας πράξη το μήνυμα "Reduce - Reuse - Recycle".

             

            Ο χώρος εξοπλίστηκε με ράγες για ρούχα, κρεμάστρες, παπουτσοθήκες και συστήματα αποθήκευσης, με τη φροντίδα και τον ενθουσιασμό των ίδιων των μαθητών. Πλέον, κάθε μαθητής και μαθήτρια μπορεί να αφήσει ρούχα σε καλή κατάσταση που δεν χρειάζεται πια, αλλά και να πάρει εντελώς δωρεάν ό,τι του είναι χρήσιμο — αρκεί τα αντικείμενα να είναι καθαρά και λειτουργικά. Σημαντικό είναι ότι ο χώρος λειτουργεί αυτοοργανωμένα, με υπευθυνότητα και σεβασμό, χάρη στην καθημερινή φροντίδα των ίδιων των μαθητών.

             

            Στο πλαίσιο του ίδιου project, το σχολείο μας προσέφερε και μια σημαντική ποσότητα ανδρικών ρούχων στους πρόσφυγες του camp στην Αλεξάνδρεια, ενισχύοντας την έννοια της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

             

            Η δράση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μαθητικής πρωτοβουλίας με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αποδεικνύει ότι η αλλαγή ξεκινά από μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις.

            Σας περιμένουμε, λοιπόν, καθημερινά στο χώρο του σχολείου για επικοινωνία και... ανταλλαγή!

          • Παλαιά ελαστικά όχι πια

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Παλαιά ελαστικά προστέθηκε στη γκαλερί

            «Παλιά ελαστικά; Όχι πια:

             Σκέψου διαφορετικά!»

             

            Σε μία δράση με αμοιβαία οφέλη για όλα τα μέρη που συνεργάστηκαν, συμμετείχαν μαθητές τμημάτων της Α΄ και Β΄ λυκείου και του τμήματος υποδοχής προσφύγων του 5ου Γ.Ε.Λ. Με αρχικό στόχο τον καλλωπισμό του σχολικού προαυλίου και εφόδια το μαθητικό δυναμικό, τη δημιουργική ενέργεια και … «a little help from our friends» (όπως λέει και το τραγούδι) εργαστήκαμε ομαδικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων παρτεριών από χρησιμοποιημένα, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων. Με σύμμαχό τον ανοιξιάτικο καιρό την Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11 Απριλίου οι μαθητές και μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-φιλολόγων Χάρη Αξούριστου και Δέσποινα Καρανίκα, σχεδίασαν με τις ρόδες παλιών αυτοκινήτων το τακτικό αριθμητικό «5ο» και – αφού τις έβαψαν και τις γέμισαν με χώμα - φύτεψαν λουλούδια, μετατρέποντάς τες σε γλάστρες διακοσμημένες με κουκουνάρια και αυτοσχέδια μανιτάρια, φιλοτεχνημένα από τα παιδιά του τμήματος ΖΕΠ.

            Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Βέροιας και ιδιαίτερα στον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο και τον κ. Γιώργο Λιάτσο, οι οποίοι άμεσα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας και μετέφεραν στον χώρο του σχολείου μας τις χρησιμοποιημένες ρόδες με φορτηγό του δήμου, ενώ μας δώρισαν πέντε σακιά τύρφης και 60 φυτά-καζάνια από το φυτώριο του Δήμου, ώστε να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ. Επίσης, ευχαριστούμε το γεωπονικό κατάστημα «ΦυτοΕφόδια» που ευγενικά μας πρόσφερε φυτόχωμα, αλλά και το σύλλογο καθηγητών και καθηγητριών του 5ου ΓΕΛ, που μας επέτρεψε την υλοποίηση της ιδέας μας και μας παραχώρησε υλικά, όπως μπογιές και πινέλα.

            Έτσι, λοιπόν , οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συνεργαζόμενες/οι δημιουργικά και προωθώντας την ενεργή συμπερίληψη, με τη συνδρομή του Δήμου Βέροιας επαναχρησιμοποίησαν δεκαπέντε παλιά ελαστικά (μέρος των αστικών απορριμάτων που δεν κατευθύνονται στους κάδους), εξωραϊζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αύλειο χώρο. 

            Έτσι το σχολείο μας «έσπασε» με μια χρωματιστή «πράσινη» πινελιά την τσιμεντένια μονοχρωμία!

          • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΦΑΑ 2025

          • ΘΕΜΑ: «Διαβίβαση δελτίου τύπου για την υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ ακαδημαϊκού έτους 2025-2026».


            Σας διαβιβάζουμε το από 31-3-2025 Δελτίο Τύπου, στο οποίο υπενθυμίζονται οι ημερομηνίες διεξαγωγής της υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ ακαδημαϊκού έτους 2025-2026, όπως και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τα οποία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στις Επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

            Το δελτίο τύπου παρακαλούμε να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες και στους πίνακες ανακοινώσεων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ με ευθύνη των Δ/ντών, όπως και στις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

            Τέλος σας γνωρίζουμε ότι οι έδρες των Επιτροπών υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας θα ανακοινωθούν σε επόμενο Δελτίο Τύπου.


            Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
             
            ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΡΟΥ

             

          • Μια πόλη, αμέτρητες ιστορίες: Οι μαθητές μας σε ένα ταξίδι γνώσης στη Θεσσαλονίκη

          • Οι μαθητές/-τριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας, μαζί με την τάξη Υποδοχής Προσφύγων, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην καρδιά της ιστορίας και του πολιτισμού της συμπρωτεύουσας της χώρας μας, της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025. Μια διαδρομή που δεν ήταν απλώς ένας περίπατος, αλλά μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στην ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης.

            Η ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού· οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυθεντικά εκθέματα, να εξερευνήσουν τη βυζαντινή τέχνη και να κατανοήσουν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα εντυπωσιακά ευρήματα και η αφήγηση της ιστορίας μέσα από τα αντικείμενα έκαναν την εμπειρία ακόμα πιο ζωντανή.

            Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την Αψίδα του Γαλέριου και τη Ροτόντα, περπατώντας στα χνάρια της ρωμαϊκής και βυζαντινής κληρονομιάς, ανακαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβουν τα μνημεία. Το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου ανέδειξε την αίγλη της αυτοκρατορικής εποχής, ενώ η περιήγηση συνεχίστηκε με μια βόλτα στην παραλία· η θάλασσα της Θεσσαλονίκης έμοιαζε να ενώνει ιστορίες, ανθρώπους και εποχές. Ο Λευκός Πύργος, μάρτυρας της ιστορίας, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό αυτού του ταξιδιού.

            Όμως, αυτή η μέρα δεν ήταν μόνο ένα ταξίδι στο παρελθόν. Η συμμετοχή της τάξης υποδοχής προσφύγων έδωσε σε αυτή την εμπειρία έναν ακόμη πιο βαθύ συμβολισμό. Μαθητές με διαφορετικές διαδρομές ζωής μοιράστηκαν ένα κοινό ταξίδι. Ήταν μια υπενθύμιση πως η γνώση και η πολιτιστική κληρονομιά δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά είναι μια γλώσσα που μας ενώνει όλους. Ήταν μια υπενθύμιση πως η ιστορία δεν ανήκει μόνο στα βιβλία, αλλά είναι ζωντανή, δυναμική και πάνω απ’ όλα, κοινή για όλους μας.

          • ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗ

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗ προστέθηκε στη γκαλερί

            Από το χθες στο σήμερα: Μια εμπνευσμένη συνάντηση με την ιστορία

            Μια μοναδική εμπειρία γνώσης και έμπνευσης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του τμήματος της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025. Με μεγάλο ενθουσιασμό, αφού περιηγήθηκαν στα σοκάκια και στα ιστορικά τοπόσημα της πόλης μας, παρακολούθησαν την εισήγηση του συντοπίτη μας, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κορυφαίου ερευνητή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που τους ταξίδεψε στην ιστορία του Πόντου.

            Η μέρα ήταν γεμάτη «ιστορία». Με αφετηρία τον ναό του Αγίου Αντωνίου, πολιούχου της πόλης, περπάτησαν την οδό Δημοσθένους με τις εκκλησιές της, διέσχισαν την γέφυρα Καραχμέτ, απόλαυσαν το ποτάμι μας, ξεναγήθηκαν στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και αμέσως μετά στο Μεντρεσέ Τζαμί και, τέλος, παρακολούθησαν μία σύντομη ενημέρωση στην παλιά Μητρόπολη της πόλης μας· με άλλα λόγια έζησαν την πολυπολιτισμικότητα αυτού του τόπου, εξέφρασαν τις απορίες τους, ζήτησαν να μάθουν περισσότερη ιστορία.

            Μετά από μια μικρή ανάπαυλα κατευθύνθηκαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να παρακολουθήσουν την εισήγηση του καθηγητή Κ. Φωτιάδη· εισήγηση που τους ενδιέφερε πολύπλευρα καθώς πολλοί από τους μαθητές/-τριες είναι απόγονοι Ποντίων προσφύγων. Μέσα από τη συναρπαστική του αφήγηση, γεμάτη εικόνες, γεγονότα και άγνωστες ιστορίες, οι μαθητές μας μπόρεσαν να δουν το παρελθόν να ζωντανεύει μπροστά τους. Οι απορίες τους, οι σκέψεις τους και η ενεργή συμμετοχή τους έκαναν την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή, μετατρέποντάς την από μια απλή διάλεξη σε έναν ζωντανό διάλογο με την ιστορία.

            Η ενέργεια και η περιέργεια που γέννησε αυτή η συνάντηση απέδειξαν πως η μάθηση δεν περιορίζεται στις σελίδες των βιβλίων, αλλά βρίσκεται σε κάθε αφήγηση, σε κάθε μνημείο, σε κάθε γωνιά της πόλης μας που κρύβει μυστικά του παρελθόντος.

            Η εισήγηση του Κ. Φωτιάδη για τους μαθητές/-τριες των τμημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών όλων των σχολείων του νομού συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Επόπτη Ποιότητας Παύλο Περπερίδη και τον Δήμο Βέροιας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά· τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι του σχολείου Καραγιάννη Φράγκα και Τότσκα Κατερίνα.

            Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από καρδιάς στον συντοπίτη μας πανεπιστημιακό καθηγητή, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, για το πάθος, τις γνώσεις και τον χρόνο που αφιέρωσε και, κυρίως, για την προθυμία του να επικοινωνήσει με τους μαθητές μας.

             Αυτές οι στιγμές είναι που μας εμπνέουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον!