• Από τη “σκιά” στη γνώση - Συνεργασία 5ου ΓΕΛ Βέροιας με Ιταλικό σχολείο - διάδοση καλών πρακτικών

          •           Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας μετά από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ λειτούργησε για πρώτη φορά ως οργανισμός υποδοχής και επιμόρφωσης προσφέροντας μαθησιακές εμπειρίες σε εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα από τις 20 έως 25 Νοεμβρίου υποδέχθηκε και φιλοξένησε δύο Ιταλίδες εκπαιδευτικούς για επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (Job Shadowing) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Galilei In Europe 2” 2022-1-IT02-KA122-SCH-000078797 του δικού τους σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί Elisa Agosti και Elisa Casali, καθηγήτριες Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Istituto Tecnico-Liceo Scientifico GALILEO GALILEI  της πόλης Crema (Λομβαρδία, Β. Ιταλία) βρέθηκαν στο σχολείο μας για μία εβδομάδα, μπήκαν στις τάξεις μας και παρακολούθησαν κάποια μαθήματα του κανονικού προγράμματος του σχολείου αλλά κυρίως μαθήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας με τρόπο που θα ήταν επωφελής και γόνιμος για τις φιλοξενούμενες εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί του σχολείου, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρησιμοποίησαν διδακτικό υλικό κατάλληλο για τις ανάγκες επιμόρφωσης των Ιταλίδων εκπαιδευτικών και εφάρμοσαν σχέδια διδασκαλίας μέσα στην τάξη με τους μαθητές τους, διδάσκοντας μαθήματά τους στην Αγγλική γλώσσα. Αναλυτικά οι διδακτικές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από το σχολείο και τις οποίες παρακολούθησαν οι Ιταλίδες εκπαιδευτικοί αφορούσαν 

            • Digital Citizenship: Disinformation and Misinformation- From Theory to Awareness and Action (3 διδακτικές ώρες, B Λυκείου) Γιαννάκη Έλενα, Αγγλικής Γλώσσας
            • Vincent van Gogh: Art creation and Mental Health issues (2 διδακτικές ώρες Α΄ Λυκείου) Γιαννάκη Έλενα, Αγγλικής Γλώσσας
            • Λατινική γλώσσα και γραμματεία  (2 διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Αξούριστου Χάρη, Φιλόλογος.
            • Hour of code workshop : teaching visual programming_Students as content creators (2 διδακτικές ώρες, B Λυκείου) Μαργαριτόπουλος Θωμάς, Καθηγητής Πληροφορικής
            • Immigrants and Refugees: Approaching their different aspects through the movie “Νύφες” and the documentary “4.1miles” (2 διδακτικές ώρες, Α Λυκείου) Μοσχόπουλος Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών.
            • Universal Declaration of Human Rights, U.N. (2 διδακτικές ώρες Α Λυκείου) Μοσχόπουλος Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών.
            • Citizenship and Modern Greek Language 1) Experiential Activity: "One Step Forward." and 2) "You and Me Together": Amnesty International program (group activity) (2 διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Λιακοπούλου Έφη, Φιλόλογος.
            • Citizenship and Modern Greek Language 1) Democracy: a. Sense of sociality, b. The role of art and 2) Democracy – scientific article – research findings, diverse text, poem (2  διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Λιακοπούλου Έφη, Φιλόλογος.

            Το υλικό των παραπάνω διδακτικών εφαρμογών είναι αναρτημένο στην ψηφιακή πλατφόρμα padlet, ο σύνδεσμος της οποίας είναι διαθέσιμος στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης eduPage του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας.

            Το πρόγραμμα επιτόπιας παρακολούθησης μαθημάτων των εκπαιδευτικών από την Ιταλία συμπεριλάμβανε και διδακτική επίσκεψη με τους μαθητές των τμημάτων των Ανθρωπιστικών σπουδών της Γ Λυκείου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της δράσης “Η Ιστορία αλλιώς”. Η δράση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Καραγιάννη Φράγκα και Τότσκα Κατερίνα και στη διάρκεια της επίσκεψης οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν εμπεριστατωμένα για την έκθεση  «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής» από τον  κ. Κωνσταντίνο Κουρούδη.

            Οι μαθητές του σχολείου αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη δεκτικότητα τη διαδικασία αυτή και συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία στις επιμέρους δραστηριότητες των μαθημάτων, πράγμα που επισημάνθηκε εμφατικά από τις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς.

            #IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation

          • Οι μαθητές απενοχοποιούν την Αναπηρία

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Οι μαθητές απενοχοποιούν την Αναπηρία προστέθηκε στη γκαλερί

            Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου) το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας πραγματοποίησε δύο βιωματικές δράσεις. Η πρώτη έλαβε χώρα τη Δευτέρα 4/12/2023 στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου η Γ΄ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήριο με τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργίου, καθηγητή του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κ. Ελένη Ξαΐδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ, με θέμα: "Η τυραννία της φυσιολογικότητας και άλλες καθημερινές μυθολογίες αναπηρίας".

            Σε αυτό οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικό με το θέμα οπτικοακουστικό υλικό, κατέθεσαν γραπτώς τα ερωτήματα που τους γεννήθηκαν από αυτό και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση. Μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε με τους ειδικούς έγινε φανερό πως η Αναπηρία είναι δίπλα μας και δεν δικαιολογείται η όποια φοβική ή απορριπτική στάση απέναντί της. Η δεύτερη δράση προέβλεπε εφαρμογή στην τάξη εκπαιδευτικού υλικού, πάνω στο οποίο οι μαθητές καλούνταν να αντιδράσουν με ποικίλους τρόπους (Α΄ και Β΄ τάξη). Την επιμέλεια του υλικού και στις δύο δράσεις είχε η κ. Αθηνά Μπουζίνη, την οποία και ευχαριστούμε. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, που με την αμεσότητα και τις επιστημονικές τους γνώσεις πέτυχαν την αλληλεπίδραση με τους μαθητές και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της Αναπηρίας.

          • Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός - Επίσκεψη στην Εταιρεία μακεδονικών σπουδών

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός - Επίσκεψη στην Εταιρεία μακεδονικών σπουδών προστέθηκε στη γκαλερί

            Η ιστορία αλλιώς

            Οι μαθητές/-τριες των τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, Φράγκας Καραγιάννη και Κατερίνας Τότσκα, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη και περιηγήθηκαν στην Έκθεση Χαρτών με θέμα την Σμύρνη. Η έκθεση «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής» περιλαμβάνει 35 σπάνιους χάρτες των μικρασιατικών παραλίων από τον 12ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/-τριες να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την παρουσία του ελληνισμού στα μικρασιατικά παράλια. Η εγκάρδια υποδοχή της κ. Τρανίδου και η εμπεριστατωμένη ξενάγηση του κ. Κωνσταντίνου Κουρούδη ενθουσίασε τους μαθητές/-τριες. Μάλιστα, με θέρμη υποδέχτηκε τους μαθητές/-τριες και ο πρόεδρος της Εταιρείας, δρ. Βασίλειος Πάππας, ο οποίος ενθάρρυνε τα παιδιά να θεωρούν την βιβλιοθήκη «σπίτι τους». Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το δώρο του Προέδρου προς το σχολείο μας, τον επετειακό τόμο με τίτλο «80 χρόνια Ε.Μ.Σ., Χθες - Σήμερα - Αύριο». Η επίσκεψη στους χώρους της Ε.Μ.Σ. ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής της Πινακοθήκης της Εταιρείας με τίτλο «Ο Καλλιτέχνης στο Γίγνεσθαι της Πόλης», όπου τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον απόλαυσαν έργα Θεσσαλονικέων και Βορειοελλαδιτών καλλιτεχνών συζητώντας με τον επιμελητή της κ. Γιώργο Ρουσσέτη για τις τεχνοτροπίες των εκτιθέμενων έργων.

            Παρακολούθηση ημερίδας Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα «Τα Ένστολα Επαγγέλματα στο Μηχανογραφικό Δελτίο για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

            Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου, Δρ. Απόστολου Καραφυλλίδη, και της εκπαιδευτικού, Χριστίνας Θυμιοπούλου, παρακολούθησαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του Εμπορικού Ναυτικού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς ενημέρωσαν τους μαθητές και μαθήτριες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις αντίστοιχες σχολές μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για τις συνθήκες εργασίας και για τις προοπτικές εξέλιξης και απολαβών της εκάστοτε σχολής. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας προς τους ιθύνοντες της ημερίδας, οι οποίες απαντήθηκαν με προθυμία και με ποικίλες βιωματικές εμπειρίες από την επαγγελματική ζωή των ίδιων των ομιλητών.

          • Πρόσκληση σε διαδικτυακή ενημέρωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024

          • Καλημέρα σας,

            Σας υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024» την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30. Η θεματολογία της εκδήλωσης περιλαμβάνει την υποστήριξη των υποψηφίων σε θέματα διαχείρισης άγχους, τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης και την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 5%, καθώς και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών / Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.