• Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για έργο Etwinning του σχολείου μας

          • Το έργο Etwinning του σχολείου μας “Change Yourself, Not Nature 2” απέσπασε την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε από το σχολείο μας την περίοδο 2020-2023 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, KA229· συγκεκριμένα, οι παραπάνω Ετικέτες απονεμήθηκαν για τις δράσεις των Ομάδων κατά την περίοδο 2022-2023. Η ομάδα εργασίας του σχολείου μας συνεργάστηκε με τα σχολεία “The Corporation of NCG” από το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, “Gazi Anadolou Lisesi” από τη Σαμψούντα της Τουρκίας και “Liceo Scientifico Statale Alfred Nobel” από τo Torre del Greco της Ιταλίας.

             H Εθνική και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονέμονται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Δράσης.

          • Πορτογαλία στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Πορτογαλία προστέθηκε στη γκαλερί

            Συνεργασία με Πορτογαλικό σχολείο στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+

            Στο πλαίσιο της Διαπίστευσης του προγράμματος  Erasmus+  πραγματοποιήθηκε κινητικότητα 2 εκπαιδευτικών και 8 μαθητών/-τριιών στο σχολείο Escola Secundária Dr. Augusto César da Silva Ferreira στο Rio Maior της Πορτογαλίας. Κεντρικό θέμα της συνεργασίας αποτέλεσε η διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά των συνεργαζόμενων σχολείων, η συμπερίληψη, οι ψηφιακές δεξιότητες και η βελτίωση της χρήσης αγγλικής γλώσσας καθώς και η προσέγγιση της πορτογαλικής και της ιταλικής γλώσσας. Οι μαθητές μέσα από έναν συνδυασμό παρακολούθησης μαθημάτων, βιωματικών δράσεων και ομαδικών εργασιών ήρθαν σε επαφή με το πορτογαλικό εκπαιδευτικό σύστημα και βίωσαν τη διαφορετική κουλτούρα παρουσιάζοντας την τελευταία μέρα τα αποτελέσματα της κοινής στους δραστηριότητας: μια φωτογραφική έκθεση, ένα ψηφιακό λεξικό σε 9 διαφορετικές γλώσσες και ένα e-book.

             Οι οργανωμένες από τους Πορτογάλους, τους Έλληνες και τους Ιταλούς εκπαιδευτικούς δραστηριότητες εναλλάσσονταν με δράσεις και εργασίες στο σχολείο αλλά και επισκέψεις σε τοπόσημα της πορτογαλικής κουλτούρας. Το αρχικό εγκάρδιο καλωσόρισμα από τους πορτογαλικές οικογένειες συνεχίστηκε από τη θερμή υποδοχή του διευθυντή του σχολείου· οι μαθητές/-τριες γνωρίστηκαν και εξοικειώθηκαν γρήγορα με τους αλλοεθνείς συμμαθητές/-τριές τους συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνωριμίας. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα ήδη ζεστό κλίμα παρουσίασαν τις πατρίδες, τις πόλεις και τα σχολεία τους, εργασίες που είχαν ήδη προετοιμαστεί σε προηγούμενο χρόνο· πολύ γρήγορα όλοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις συζητήσεις για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν των χωρών τους αιφνιδιάζοντας τους εκπαιδευτικούς με τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις τους.

            Η γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη στα τοπικά ορυχεία αλατιού - ένα σπάνιο φαινόμενο εξόρυξης αλατιού από τα βουνά που περιτριγυρίζουν το Rio Maior. Η βόλτα στα ορυχεία Salinas έδωσε τη δυνατότητα στους  μαθητές μας να απολαύσουν την πορτογαλική φύση μέσα σε μία ανοιξιάτικη μέρα και να μάθουν για το ιδιαίτερο φαινόμενο. Η ιστορία και η ρωμαϊκή κληρονομιά του πορτογαλικού λαού αποκαλύφθηκαν στους μαθητές μας με μια ξενάγηση στη Villa Romana –μια ρωμαϊκή βίλα των ρωμαϊκών χρόνων– οι οποίοι σταδιακά συμπλήρωναν τις γνώσεις τους για το παρελθόν της μικρής και φιλόξενης πόλης του Rio Maior.

            Οι γνώσεις μας για την πορτογαλική κουλτούρα ολοκληρώθηκε με μια σειρά από επισκέψεις σε τοπόσημα της πορτογαλικής κληρονομιάς από τα οποία πολλά είναι χαρακτηρισμένα από την Unesco ως Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς: Palácio de Sintra,  μεσαιωνική βασιλική κατοικία του 15ου αιώνα· μοναστήρια των καθολικών μοναχών Mosteiro de Alcobaça - μοναστήρι σε πλήρως γοτθικό ρυθμό του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε τον 12ο αιώνα-  και Mosteiro dos Jerónimos  - μοναστήρι του τάγματος του Αγίου Ιερωνύμου, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, που μαρτυρούν την θρησκευτικό παρελθόν και τις επιδράσεις του στην πορτογαλική κουλτούρα· Castelo de Óbidos, μεσαιωνικό κάστρο της πορτογαλικής υπαίθρου·   Πύργος του Belém και πόλη της Λισαβόνας με τα στενά σοκάκια της και τα διάσημα τραμ της, το κάστρο της του Αγίου Γεωργίου και την παραλία της στον ποταμό Τάγο.

            Τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν από την πόλη Nazaré τη θέα του φουρτουνιασμένου Aτλαντικού Ωκεανού, τη θάλασσα που επισφράγισε το παρελθόν της πιο δυτικής χώρας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδρώντας φυσικά και στην ιστορία της Ευρώπης και συνεχίζει να επιδρά στη διαμόρφωση του παρόντος της.

             Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό από όλα τα παραπάνω αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης των μαθητών/-τριών τις ημέρες που εργάστηκαν στο σχολείο. Οι μαθητές/-τριες συνεργάστηκαν σε ομάδες και με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών οργάνωσαν μια φωτογραφική έκθεση και δημιούργησαν ένα ebook, ενώ δημιούργησαν και ένα μικρό ψηφιακό λεξικό με λέξεις φράσεις στα αγγλικά,  στις τρεις μητρικές γλώσσες των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών –πορτογαλικά, ελληνικά και ιταλικά– και σε 5 ακόμη γλώσσες μεταναστών μαθητών/-τριών του σχολείου. Άλλωστε, το Escola Secundária Dr. Augusto César da Silva Ferreira αποτελεί σχολείο υποδοχής μεταναστών, καθώς μαθητές/-τριες από 15 διαφορετικές εθνικότητες φοιτούν στο σχολείο παρακολουθώντας τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος και επενεργώντας στην κουλτούρα του σχολείου.

            Έτσι, οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες βίωσαν τη συμπερίληψη στην πράξη καθώς σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συνεργάστηκαν με μαθητές/-τριες προερχόμενους/-ες από διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Ευτυχής σύμπτωση για τους μαθητές/-τριές μας ήταν η παρακολούθηση και συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης του  Rio Maior, καθώς η επίσκεψή μας συνέπεσε με τον εορτασμό του καρναβαλιού στην καθολική κοινότητα της πόλης.

            Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

          • Συνάντηση με εκπρόσωπο των Εκπαιδευτηρίων ΣΑΕΚ Βέροιας

          • Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του 5ου ΓΕΛ Βέροιας υποδέχτηκαν στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου την κ. Παρασκευή Παρτσιοπούλου από τα Εκπαιδευτήρια ΣΑΕΚ Βέροιας.  Στη συνάντηση αυτή τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν  για το  επάγγελμα του Νοσηλευτή και Βοηθού Νοσηλευτή και να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία και αξία της νοσηλείας στη ζωή μας.

          • Σχολική Διαμεσολάβηση - Η Αναγκαιότητα της Συναισθηματικής Αγωγής

          • Σχολική Διαμεσολάβηση

            Η Αναγκαιότητα της Συναισθηματικής Αγωγής

            Την Δευτέρα 22/1/2024 η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Τότσκα εκπροσωπώντας το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας προέβη σε διαδικτυακή εισήγηση με θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη και Συναισθηματική Αγωγή».

            Η εισήγηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο εξ αποστάσεως Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με τίτλο: «Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση». Το σεμινάριο, διάρκειας 16 διδακτικών ωρών, διοργανώθηκε για ακόμη μια φορά με πρωτοβουλία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Λένας Δημητριάδου και κ. Σούλας Πετρογιάννη,  από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και Ρεθύμνου αντίστοιχα, σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ψυχολόγων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Κρήτης και Δυτικής Αττικής, κα Ξανθίππη Νικολαΐδου. 

            Ο αριθμός της συμμετοχής των εκπαιδευτικών και από τις δύο Διευθύνσεις στο παρόν σεμινάριο υπήρξε εντυπωσιακός. Εκφράζει την ανησυχία των εκπαιδευτικών που παρατηρούν με προβληματισμό την ειδησεογραφική επικαιρότητα για παραβατικές συμπεριφορές μεταξύ ανηλίκων και για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Εκφράζει και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών μέσα από την εφαρμογή και διάχυση του Προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης να καλλιεργήσουν στους μαθητές και μαθήτριες την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία με στόχο να «εκπαιδεύσουν» τα παιδιά να διαχειρίζονται γόνιμα και εποικοδομητικά τη «διαφορά» και να επιλύουν ειρηνικά τυχόν συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον.

            Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του σεμιναρίου με την εισήγησή της η κα Τότσκα επισήμανε πόσο σημαντικό είναι οι μαθητές / -τριες να γνωρίσουν ποια είναι τα συναισθήματα, πού αυτά εδρεύουν και πώς εκδηλώνονται,  με ποιους τρόπους τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και, εντέλει, πώς καθίσταται δυνατό να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση - τόσο απαραίτητη για τη γόνιμη αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και την επίλυση τυχόν συγκρούσεων τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με την πρόταση οι εκπαιδευτικοί να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζουν τα ίδια με όχημα την Τέχνη (στις ποικίλες μορφές της) τις συναισθηματικές δονήσεις που τους προκαλεί ένα προσωπικό τους βίωμα ή ένα λογοτεχνικό ανάγνωσμα, μία ταινία, ένα τραγούδι, ένας πίνακας  ζωγραφικής.

            Για την παρουσίαση της εισήγησής της η εκπαιδευτικός ευχαριστεί τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Νικόλαο Νικόλοβ, που επιμελήθηκε ένα μέρος από τις διαφάνειες που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο. Ευχαριστεί και τη μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Στέλλα - Θεοδώρα Γκαϊτατζή, δημιουργό του εξαιρετικού ποιήματος «Ο σάκος», στο οποίο η πληθώρα συναισθημάτων και η ποικιλία απόδοσή τους ενθουσίασε και συνεπήρε τους αναγνώστες του.

          • Δελτίο Τύπου Σχολικοί Αγώνες Ποδοσφαίρου 2023-2024

          • Η ομάδα ποδοσφαίρου του 5ου ΓΕΛ Βεροίας, αντιμετώπισε σε αναμέτρηση την ομάδα του 4ου ΓΕΛ Βεροίας στις 6 Ιανουαρίου 2024, στο γήπεδο της Πατρίδας Ημαθίας. Η ομάδα του 5ου ΓΕΛ, με τίμια προσπάθεια  έβαλε τα δυνατά της να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα υπέρ της. Ωστόσο, τη νίκη κατάφεραν η ομάδα του 4ου ΓΕΛ. Παρ’ολα αυτά, η στήριξη των μαθητών και των δυο σχολείων ήταν αισθητή από κάθε γωνιά του γηπέδου, υποστηρίζοντας τις ομάδες τους με συνθήματα και πανό!  

             

            Στην φωτογραφία απεικονίζεται η ποδοσφαιρική ομάδα του 5ου ΓΕΛ, με την παρουσία μαθητών και μαθητριών που έδωσαν το παρόν για τη στήριξη της ομάδας.

             

            Την ομάδα απάρτισαν οι:

            ΛΑΦΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

            ΚΑΦΤΗΡΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

            ΔΟΛΔΟΥΡΗΣ ΡΑΦΑΗΛ

            ΤΟΥΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

            ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

            ΚΕΤΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ

            ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΤΟΣ

            ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

            ΧΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

            ΚΑΡΥΩΤΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

            ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΓΚΕΛΙΔΗΣ

            ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΣΙΑΡΑΣ

            ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

            ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

            ΜΟΥΧΤΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

            ΓΚΟΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

            ΚΟΥΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

            ΠΟΥΡΛΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

             

            Την βασική 11αδα απάρτισαν οι:

            ΚΟΥΠΙΔΗΣ

            ΛΑΦΑΡΑΣ

            ΚΑΦΤΗΡΑΝΗΣ

            ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

            ΓΚΟΓΚΟΣ

            ΜΟΥΧΤΑΡΗΣ

            ΠΟΥΡΛΙΔΑΣ

            ΧΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ

            ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

            ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ

            ΔΟΛΔΟΥΡΗΣ

             

            Επιμέλεια του πανό οι:

            Πήκου Ελένη

            Συρσυρη Ξένια

            Ραφαηλ Κολιτσης

            Άρης Χαντζαριδης

             

            Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

          • Άρθρο μαθητή μας στην εφημερίδα Μακεδονία

          • Μηχανή παραγωγής χώματος χωρίς κομποστοποίηση, μία ιδέα του αριστούχου μαθητή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας

            Με οδηγό την τεχνολογία ο 17χρονος επίδοξος εφευρέτης Νίκος Νικόλοφ από τη Βέροια επιχειρεί, σε θεωρητική ακόμη βάση, να δημιουργήσει μία μηχανή παραγωγής χώματος από οργανικά απόβλητα, χωρίς κομποστοποίηση.

            Ευχόμαστε στον μαθητή μας τα όνειρα του να γίνουν πραγματικότητα


             

          • Βράβευση Μαθήτριας του Σχολείου μας

          • Η Ηλιάνα-Γεωργία Καλογήρου, απόφοιτη του σχολείου μας, του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, την περσινή σχολική χρονιά (2022-2023) αρίστευσε με απολυτήριο βαθμό 20, πρώτευσε μεταξύ των συμμαθητών της και με σύνολο μορίων 19.300 πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης (σειρά επιτυχίας 1). Για την επιτυχία της αυτή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 δέχτηκε τιμητική διάκριση στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχειρίσεως Περιουσίας Κληροδοτήματος Αναστασίου Κάππου.

             

            Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης απένειμε το βραβείο - αναμνηστικό και μια χρυσή λίρα στη μαθήτρια, που εκ μέρους της παρέλαβε η μητέρα της Νανά Γιαννοπούλου, φιλόλογος στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας.

             

            Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μαθήτριά του, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και την ευχή του: Ηλιάνα, πάντα με υγεία «είς Ἀνώτερα!».

          • Δελτίο Τύπου Σχολικοί Αγώνες

          • Η ομάδα μπάσκετ του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας της σχολικής σεζόν 2023-2024 αγωνίστηκε με την αντίστοιχη ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Βέροιας φέρνοντας νικηφόρο αποτέλεσμα με διαφορά 11 πόντων στο γήπεδο μπάσκετ του ΕΑΚ Μακροχωρίου, στις 01/02/2024. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι εξής:

            Σαλαμάνης Δημήτριος 

            Τριανταφυλλίδης Φάνης

            Κερεμίδης Νικόλαος

            Στεφάνου Κωνσταντίνος

            Μπεσίνας Νικόλαος

            Τζούρτζιας Νικόλαος

            Πουρλίδας Ηλίας

            Δάμτσιος Αλέξανδρος

            Δημήτρης Πέιος