• Erasmus+ Dublin and Nice

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Dublin and Nice προστέθηκε στη γκαλερί

            ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΚΑ121: ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

            Σε συνέχεια της υλοποίησης του Διαπιστευμένου σχεδίου του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA121, πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης που αφορούσαν την επιμόρφωση δύο εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας.

            Η πρώτη δράση αφορούσε τη μετάβαση του Διευθυντή του 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας Δρ. Καραφυλλίδη Απόστολου από τις 8 Απριλίου 2024 ως τις 13 Απριλίου στη Νίκαια, Γαλλία. Ο Διευθυντής συμμετείχε σε διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων με θέμα “Digital Teaching Essentials: from A to Z”.

            Στη δεύτερη κινητικότητα η εκπαιδευτικός Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικών και Υποδιευθύντρια του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας, συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα “CLIL and PBL to Improve Student Engagement” από τις 24 ως τις 30 Μαρτίου 2024 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία.

            Ειδικότερα στην πρώτη κινητικότητα, αυτή της Νίκαιας στη Γαλλία, ο συμμετέχων εκπαιδευτικός, Δρ. Καραφυλλίδης Απόστολος, επιμορφώθηκε πάνω στην ολιστική κατανόηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή τους σε σύγχρονα περιβάλλοντα διδασκαλίας. Στη διάρκεια της εβδομάδας επιμόρφωσης ο εκπαιδευτικός συμμετείχε σε θεωρητικές συζητήσεις και πρακτικές δραστηριότητες που αφορούσαν μια ποικιλία ψηφιακών πλατφορμών, από τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως την επαυξημένη πραγματικότητα, μέσω των οποίων μπορεί να εμπλουτίσει τόσο τις διδακτικές πρακτικές του όσο και τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών/τριων του σχολείου. Επιπλέον το μάθημα του έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις ηθικές και ψυχολογικές διαστάσεις της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών, παρέχοντάς του ολοκληρωμένη καθοδήγηση σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη.

            Όσον αφορά τη δεύτερη κινητικότητα, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αυτή εστίασε αφενός στη μεθοδολογία CLIL (Content and Language Integrated Learning) για τον σχεδιασμό μαθημάτων που ενσωματώνουν εκμάθηση διδακτικού περιεχομένου για συγκεκριμένο θέμα και δεξιότητες ξένων γλωσσών και αφετέρου στη Μάθηση μέσω σχεδιασμού Project (PBL: Project-Based Learning) που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του διδακτικού υλικού του προγράμματος σπουδών με καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Η συμμετέχουσα εκπαιδευτικός, Γιαννάκη Ελένη, είχε τη δυνατότητα να μάθει τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο στρατηγικές διδασκαλίας και χρήσιμα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να προσφέρει ουσιαστικές και χρήσιμες μαθησιακές εμπειρίες στους μαθητές/τριες της. Παρέχοντας στους μαθητές/τριες της έναν απτό στόχο, προκειμένου να εργαστούν τόσο πάνω στη διδακτέα ύλη όσο και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, η εκπαιδευτικός ευελπιστεί να καταστήσει τη μάθηση πιο ουσιαστική και να μπορέσει να τους καθοδηγήσει στην απόκτηση δεξιοτήτων ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής σκέψης, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της γλωσσικής ευχέρειας.

            Τα επιμορφωτικά μαθήματα και των δύο δράσεων, διάρκειας μίας εβδομάδας, διοργανώθηκαν από τους έμπειρους εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού Europass Teacher Academy, ήταν πλούσια σε βιωματικές ασκήσεις και πρακτικές συμβουλές και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες και τις ανάγκες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης συνέβαλε στην επαγγελματική τους βελτίωση και στην απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και εμπειριών, προκειμένου να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των διδακτικών πρακτικών και στην οργάνωση περαιτέρω δράσεων. Ταυτόχρονα η επαφή τους με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου και καλλιέργησε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.

          • Erasmus+ Ιταλία

          • Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών Erasmus+ Ιταλία προστέθηκε στη γκαλερί

            Μαθητεία σε ιταλικό σχολείο

            Την εβδομάδα 15/4/2024 έως 19/4/2024 δύο καθηγητές του σχολείου μας, η Λιακοπούλου Έφη, φιλόλογος και ο Μοσχόπουλος Τάσος, κοινωνιολόγος μετέβησαν στην πόλη Κρέμα της Ιταλίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (Job Shadowing) στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Accredited project 2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767 που εκπονεί το σχολείο. Συγκεκριμένα έγιναν δεκτοί στο Istituto di Istruzione Superiore "G.GALILEI", όπου ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εμπειρικά την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, όπως η μέθοδος CLIL και η συμπερίληψη ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες.

            Οι δύο εκπαιδευτικοί παρατήρησαν τη διευρυμένη εφαρμογή της διαδικασίας των project, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, καθώς οι μαθητές αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν μια έρευνα ή μελέτη σε εύλογο χρονικό διάστημα και να παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα. Μάλιστα οι δύο καθηγητές ανέλαβαν να αξιολογήσουν τους μαθητές πάνω σε αυτή τη βάση. Ανάλογες ήταν και οι συνθετικές εργασίες σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η βιολογία, η ανατομία και η χημεία. Παρακολούθησαν και παράδειγμα ανεστραμμένης τάξης στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας και ιστορίας της τέχνης, όπου με αφόρμηση μία κινηματογραφική ταινία οι μαθητές προετοίμασαν το μάθημα. Διαπίστωσαν ότι η διδασκαλία της αγγλικής περνάει μέσα από βιωματικές διαδικασίες: την προσομοίωση συνεδρίασης της Συνέλευσης του ΟΗΕ (MUN), την πραγμάτευση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (AGENDA 2030), τη χρήση ανοιχτών αναλυτικών προγραμμάτων με τη συνδρομή Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Ιταλίδα καθηγήτρια «I don’t want to teach English, I want to teach with English».

            Δεν λείπουν και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικούς και άλλους εμβληματικούς χώρους, όπως στο σπίτι του μεγάλου ποιητή Πετράρχη στην Άρκουα και στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας -στις οποίες έλαβαν μέρος και οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί- ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν εμπειρικά αυτά για τα οποία γίνεται λόγος στα ανθρωπιστικά μαθήματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο εξοπλισμός του ιταλικού σχολείου, ο οποίος περιλάμβανε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλους τους μαθητές, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες, πλήθος οργάνων στα εργαστήρια θετικών επιστημών καθώς και τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για μαθητές και διδάσκοντες. Για αυτόν τον εξοπλισμό ωστόσο και για τα διδακτικά τους εγχειρίδια συνεισφέρουν οικονομικά και οι οικογένειες των μαθητών.

            Οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν μέσα από αυτή την επίσκεψη να συγκρίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και να συζητήσουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του καθενός. Ως κοινός παρονομαστής ωστόσο επισημάνθηκε η επιδίωξη μιας πιο σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών, θα τους εμπνέει και θα τους ωθεί σε δημιουργικότητα και καινοτομία, διατηρώντας ταυτόχρονα ανθρωπιστικές αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η πολιτειότητα και η αλληλεγγύη.

            #IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation